Kaydol
Giriş Yap
Parolanızı mı unuttunuz

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Üzgünüz, gönderi ekleme izniniz yok.

Excel Çalışma Sayfasına Genel Bakış

Merhaba Arkadaşlar, bu yazıda Excel çalışma sayfasına genel bir göz gezdireceğiz. Hiç bilmeyenler için detaylı bir şekilde Excel 2019’u anlatacağız.

Bir önceki yazımızda Microsoft Excel’in nedir?, ne işe yarar sorularına cevap verdik. Şimdi Microsoft Excel çalışma sayfasını öğreneceğiz. Eğitime Microsoft Excel’i indirmekle ve kurmakla başlayalım. Excel’i indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

yapay zeka destekli haber sitesi

Microsoft Excel 2019 Açılış Sayfası:

Yukarıda verdiğimzi bağlantıdan Excel dosyasını indirdikten sonra ileri ileri diyerek kurulumu tamamlıyoruz. Sonrasında Microsoft Excel’e tıkladığımızda karşımıza Açılış Sayfası geliyor. Açılış Sayfasında boş çalışma kitabına tıklayarak işlem yapacağımız bölüme geçeriz. Boş bir şablon seçmek istemezseniz farklı konulara göre şablonlar vardır. Excel açılış sayfasından hesap ayarları yapabilir, yapmış olduğumuz son uygulamaları kontrol edebilirsiniz. Sol en üstteki “Yeni” yazısına tıklayarak farklı şablon seçeneklerine ulaşabilirsiniz. Excel şablon yönden çok zengindir. Öğrenci programı, kişisel aylık bütçe, akademik takvim, kredi hesaplayıcı gibi farklı şablonlara sahiptir.

  • “Aç” yazısına tıkladığınızda önceden kullanmış olduğunuz bir Excel dosyasını açarsınız.
  • “Bilgi” yazısına tıkladığınızda excel dosyanızı kilitlemek için “çalışma kitabını koru” butonuna tıklayabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz Excel dosyasını incelemek için “Çalışma Kitabını İncele” butonuna tıklayabilir, çalışma kitabınızı yönetebilirsiniz.
  • “Kaydet-Farklı Kaydet” yazısına tıkladığınızda ise hazırlamış olduğunuz excel dosyasını kaydedersiniz. İsteğinize göre masaüstü, belgeler vb. seçerek kaydetme işleminizi tamamlayabilirsiniz. Excel dosyanızı tekrar düzenlemek isterseniz kaydettiğiniz dosyayı açıp düzenleme yapabilirsiniz.
  • “Yazdır” yazısına tıklayarak hazırlamış olduğunuz Excel dosyasının bir çıktısını alabilir veya PDF olarak kaydedebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken sayfa düzeni ayarlamalarını yapıp onay vermenizdir.

Kısaca Excel açılış ekranını tanıtacak olursak; hazırlamış olduğunuz dosyanızı kaydetmek, paylaşmak, kilitlemek, yazdırmak vb. işlemler için kullanabilirsiniz. Ayrıca Microsoft Excel’i beğenmediyseniz “geri bildirim” yazısına tıklayarak değerlendirmenizi gönderebilirsiniz.

Microsoft Excel 2019 Çalışma Sayfası:

Excel açılış ekranından sonra karşınıza çalışma sayfası çıkar. Çalışma sayfasında asıl yapmak istediğiniz projeleri oluşturursunuz. Excel çalışma sayfası sizlere karışık gelebilir ama sanıldığı kadar zor değildir. Yazıyı baştan sona okuyarak Excel hakkında çok fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Kısaca çalışma sayfasını tanıtırsak;

1- Hızlı Erişim Araç Çubuğu: Excel’de bulunan kısayollardır. Hızlı kaydetme, önceki işleme geri dönme vb. kısayollar bulunur.

2- Sekme Menüsü: Excel’de kullanacağımız genel sekmelerdir.

Dosya sekmesi: Projeleri kaydetmeye, yeni çalışma sayfası açmaya, proje paylaşmaya ve hesap ayarları yapmaya yarar.

Giriş sekmesi: Yazı tipi ayarlamaları, hizalama, stil verme, sütun ve satır ekleyip çıkarma gibi farklı düzenleme işlemlerinin yapıldığı kısımdır. Bir proje yaparken genel olarak giriş ekranı kullanılmaktadır çünkü istediğiniz hemen hemen her nokta giriş kısmında barınmaktadır.

Ekle sekmesi: Tablo, resim, denklem, link bağlantısı, grafik, harita, simgeler ve şekiller gibi çokça özelliği barındırıyor.

Sayfa Düzeni sekmesi: Adından da anlaşılabileceği gibi excel açılış sayfasını düzenlemenize olanak sağlar. Kenar boşlukları, yönlendirme(yatay-dikey), sayfa boyutu ve sayfa seçenekleri(kılavuz çizgileri, başlıklar) bulunmaktadır.

Formüller sekmesi: Hesaplama yapmak için kullandığımız alandır.

Veri sekmesi: Bu sekmede alt toplam, doğrulama, dış veri, hedef ara, senaryolar ve veri sıralama gibi yardımcı araçlar buluyor.

Gözden Geçir sekmesi: Bu alanda yazım denetimi, çalışma kitabı istatistikleri, akıllı arama, sayfa koruma, çalışma kitabı koruma, açıklama ve aralıkları düzenleme gibi kısımlar bulunur.

Görünüm sekmesi: Sayfanın nasıl görünmesini istiyorsanız buradan düzenleme yaparsınız. Çalışma kitabı görünümleri(Normal, Sayfa sonu önizleme, Sayfa düzeni, Özel görünümler), göster(cetvel, kılavuz çizgileri, başlıklar, formül çubuğu), yakınlaştır, pencere ve makrolar yardımcı araçları bulunmaktadır.

Yardım sekmesi: Excel uygulaması hakkında Microsoft’tan bilgi almak veya görüşlerinizi belirtmek için ayrılmış bölümdür.

Ne Yapmak İstediğinizi Söyleyin sekmesi Excel’in arama motordur. Bulamadığınız bir araç var ise oradan aratıp kolayca bulabilirsiniz.

3- Çalışma Kitabı Adı: Çalışma sayfanızı henüz kaydetmediyseniz Kitap1 diye kaydeder, ancak kaydetmişseniz bu alanda kaydettiğiniz dosya adı görünür.

4- Şerit Komutları: Çalışma kitabınızı açtığınızda karşınıza çıkacak bölümdür. Giriş sekmesinde bulunup bir çok işleminizi buradan sağlayabileceğiniz bir alandır.

5- Ad Kutusu: Bu alan seçmiş olduğunuz hücrenin adını yazar. Yani o an hangi hücrenin içindeyseniz o hücrenin adı yazar.(A1, B2, C3, D4 vb.)

6- Fonksiyon Ekle: Aynı zamanda tıkladığınızda işlev ekle olarak da yazar. Bu kısım aslında sekmeler de vardı ancak Excel bu butonu çok kullanacağımızı düşünerek kısayol olarak çalışma sayfasına eklemiştir. Yanında bulunan çarpı ve tik işareti ise seçmiş olduğumuz işlemi onaylamaya veya silmeye yarar.

Formül Çubuğu: Formülleri ve sözcükleri yazdığımız kısımdır. Aslında burası seçeneklerden sadece biridir. Yazım yanlışlarını veya formülleri rahatça buradan değiştirebilirsiniz.

7- Tümünü Seç: Aslında bu kısım görünmeyecek kadar kısa ama çok işlevli bir buton. Görmüş olduğunuz tüm hücreleri seçme işlemini yapar. Sol üstte A1 hücresinin hemen solundadır.

Sütun Çubuğu: A-B-C-D… olarak hücrelerin sütunlara ayrılmış bölümüdür. Ve ayrıca sağa sola çıkan oklarla sütunları genişletebilirsiniz.

8-Satır Çubuğu: Satırları oluşturan kısımdır. Sütunda olduğu gibi çıkan oklar ile satırları aşağı yukarı genişletebilirsiniz.

9-Hücre: Satır ve sütunların birleşmesi ile oluşan hücrelerdir. Bütün içeriğin yazıldığı kısımdır. Yapacağınız tüm projeleri bu hücrelerde oluşturursunuz.

10- Çalışma Sayfası: Çalışma yapmış olduğunuz sayfaların numarasıdır. Sayfa1, sayfa2 şeklinde devam eder. İsteğe bağlı sayfa isimleri değiştirilebilir.

11- Yeni Sayfa: Yapacağınız proje bir kaç sayfadan oluşuyor ise yeni sayfaya ihtiyacınız olacaktır. Yeni sayfayı da bu butondan ekleyebilirsiniz.

12- Mod: Çalışma sayfasındaki o anki durumu göstermektedir. Bir hücreye tıkladığınızda orada hazır yazar, içerik yazarken ise gir şeklinde yazı çıkarak o anki durum hakkında bilgi verir.

1- Kullanıcı Girişi: Microsoft Excel hesabınızı aktif etmeye yarayan bir butondur. Aynı zamanda yapmış olduğunuz projeleri buluta kaydetmeye olanak sağlar.

2-Şerit Görüntüleme Seçenekleri: Bu buton sayesinde sayfanın giriş ekranında değişiklikler yapabilirsiniz. Eğerki şeridi otomatik gizle butonuna tıklarsanız çalışma ekranı karşınıza şu şekilde gelir;

Sekmeleri göster butonuna tıklarsanız da bu şekilde;

Son olarak sekmeleri ve komutları göster butonuna tıklarsanız da normal görünümüne geri döner. Ancak diğer seçenekler kullanış açısından pek tavsiye edilmez.

3-Paylaş: Yapmış olduğunuz projenizi bulut üzerinde kaydetmeye ve bulut üzerinden paylaşmaya olanak tanır.

4- Çalışma Kitabı Görünümleri: Adından da anlaşılacağı üzere çalışma sayfamızın görünümüne etki etmektedir. Sayfayı ikiye bölerek kullanma gibi özellikleri vardır. Bu butonlar genelde yazıcıdan dosya çıkartırken kullanılır.

5-Yakınlaştırma Ayarları: Sayfayı yakınlaştırıp uzaklaştırmaya yarayan butonlardır. Excel bu ayarlama butonunu çalışma sayfasına koyarak daha kolay bir kullanım sunmuştur.

6-Durum Çubuğunu Özelleştir: Resimdeki 6 numaralı bölgeye Excelde sağ tıklayıp ulaşabilirsiniz. Çok farklı yardımcı araçlar sunmaktadır. Aslında şimdiye kadar değindiğimiz bir çok özellik burada yer almaktadır.

Durum çubuğu sayfada hangi bilgilerin görünmesi veya görünmemesini istiyorsanız ayarlama yapabilirsiniz. Mesela bir A sütununa A1’den A5’e kadar rakam giriyorsunuz. Bunlar 1,2,3,4,5 olsun ve hepsini seçip durum çubuğu kısmına baktığımızda eğerki ortalama, en küçük, en büyük vs. özelliklerini açmışsanız yazmış olduğunuz rakamların ortalamasını, en küçük rakam ve en büyük rakam durum çubuğunda yazıyor olacaktır.

Microsoft Excel’in daha bir çok yararlı özellikleri vardır. Ama şimdilik sadece çalışma sayfasına genel bir bakış attık. Diğer yazılarımızda detaylı bir inceleme yapılacaktır. Excel’e genel bakış ile alakalı anlamadığınız bir sorunuz varsa yorum kısmına yazabilirsiniz. Excel uygulaması çok zor görünüyor olsa da kısa bir eğitim ile çok kolay öğrenilebilecek bir program. Tabi ki tüm bu özellikleri ezberlemenize gerek yok tüm yazılarımızı baştan sona okumanız ve uygulamalar yapmanız yeterli olacaktır.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar