İnsanoğlunun uzay serüveni, kökleri yüzlerce yıl öncesine dayansa da, son yüzyılda Dünya’nın yörüngesine ve Mars ile Ay’a yönelik pek çok önemli proje hayata geçirildi. Bu çeşitli misyonlar, uzayı daha iyi anlamamıza yardımcı olurken, beraberinde ciddi miktarda uzay atığı da getirdi.
Justin Holcomb: “Mars’ı çöplerden kurtarın!”
Dünya’nın yörüngesi, özellikle son elli yılda sayısız uyduya ev sahipliği yapmayı başardı. Birçok ülke ve uzay şirketleri, projelerini gerçekleştirmek amacıyla çeşitli uyduları yörüngeye yerleştirdi. Kullanıma açık ya da kapalı olan bu uydular, uzayı adeta çöp yığınına dönüştürdü.
Dünya yörüngesindeki çöpleri temizlemek için halihazırda bir dizi projenin geliştirilmesi planlanıyor. Ancak, insanoğlunun daha önce ayak basmadığı gezegenlerde de kirliliğe neden olmaya başladığı gözleniyor. Mars, bu konuda önemli bir pay almış durumda.
Bilindiği gibi, Mars insanoğlunun en çok ilgi duyduğu gezegenlerin başında geliyor. Bu merak çerçevesinde çeşitli araştırmalar gerçekleştirilirken, Sovyetler Birliği’nin 1971’deki Mars 2 misyonu, Kızıl Gezegen’e sert iniş yapan ilk uzay aracı olmuştu. Ancak bu projelerin sonucunda, Mars yüzeyinde çeşitli çöp birikintileri oluştu.
Kansas Üniversitesi’nden araştırmacı Justin Holcomb’un önderliğindeki bir grup antropolog, NASA ve diğer uzay ajanslarına çağrıda bulundu. 225 milyon kilometre uzaklıkta, henüz insan ayak basmamış olan Mars’ta çöp birikimlerinin meydana geldiğini vurgulayan Holcomb, bu durumu düzeltmek amacıyla yeni projelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Ayrıca, Mars’ta gerçekleştirilen 14 projeden kaynaklanan çöplerin konumunu gösteren bir harita da yayınladılar.
Yorum Yap