Merhaba Arkadaşlar,
Çoğu zaman yeteri kadar uyusakta hala uykumuzun olduğunu hissediyoruz.Bazen yataktan kalkmak bile istemiyoruz.Bu araştırmayı çok yakınım ilgimi çektiği için araştırdım.Eminim çoğunuzda ilgi konusu budur.Çünkü olmazsa olmazımız uykudur.
Yorgun düşen bedenimizin dinlenmeye ihtiyacı vardır.Yetişkin bir bireye ortalama 8 saat uyku yeterli olurken ,bazen öyle zamanlar geliyor ki 8 saat uyku bile yetmez hale dönüşüyor.Bunun bir çok sebebi olabilir başta gelen sorunu da sağlıktır.
1-Uyku Hapları
Bu sizi çok şaşırtabilir ama uyuyabilmek için aldığınız uyku hapları uykunuzu bozan en büyük etkenlerden biridir. Diğer bir durum ise uyku haplarına kolaylıkla bağımlı olabilmeniz ve onlar olmadan iyi bir uyku çekememenizdir.
3-Gün İçinde Uyumak
Gün içinde kısa süreli uykular geceleri uyumayı çok zor hale getirmektedir. Gece yeterli ve sağlıklı bir uyku çekememeniz, gün içinde yorgun hissetmenize neden olur ve sinir bozucu bir hal alır.
3-Sigara
Akşamları uyarıcı kahve, çay almayı bırakıp yatmadan önce hala bir kaç sigara içiyorsanız; ya da sakin bir şekilde kitabınızı okuyup bir yandan da sigara içip uyumayı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
4-Çalışma Saatleri
Birçok insan gece evde uyurken, maalesef bir kısmının geceleri çalışması gerekiyor. Eğer çalışma saatleriniz sürekli değişiyorsa uykusuzluğunuzun en önemli nedeni bu olabilir. Gece çalışmanız gerekiyorsa geceleyin vücudunuzu gündüzmüş gibi, gündüzleri ise geceymiş gibi kandırabilirsiniz.
5-Çevresel Faktörler
Uyuduğunuz çevre iyi değilse uykunuz kaçabilir. Tipik bir negatif etken; yanında uyuduğunuz kişinin sesli bir şekilde horlaması ve çok hareket etmesidir. Bu durum herkesin uykusunu kaçırır ya da uykusunda rahatsız eder. Daha kötüsü, uyuduğunuz çevrede zehirli ya da kimyasal maddeler varsa bu da normal uyuyan bir insanı uykusundan alıkoyabilir. Aşırı sıcaklık, alışık olunmayan ışık, gürültü ve konforsuz bir yatak da rahatsız edici çevresel faktörlerdendir.
6-İlaçlar
Hasta oldunuz ve tek yapmak istediğiniz uyumak, ama buna rağmen uyuyamıyorsunuz. Ne yazık ki reçeteli veya reçetesiz birçok ilacın ortak yan etkisi uyku düzenini etkilemeleridir. Ancak uyumayı zorlaştıran şey ilacın içindeki etken maddeler olduğundan bu durum uzun vadeli sorunlar meydana getirmez.
7-Depresyon
Depresif olan kişiler genelde yorgunlardır, bundan dolayı depresyon uykusuzluğun en yaygın nedenlerinden biridir.
8-Sağlık Durumu
Akut ya da kronik hastalıklar nedeniyle uykumuz düzensizleşir ve uykuya ihtiyaç duyarız.
9-Yorgunluk
Yoğun fiziksel egzersizler ya da çok fazla kahve ve alkol tüketimiyle beraber uzun süre ayakta kalmaya çalışmak sonucunda belirtiler ortaya çıkar ve uykusuzluk baş gösterir.
10-Kafein
Yoğun fiziksel egzersizler ya da çok fazla kahve ve alkol tüketimiyle beraber uzun süre ayakta kalmaya çalışmak sonucunda belirtiler ortaya çıkar ve uykusuzluk baş gösterir.
11-Alkol Kullanımı
12-Çok Fazla Yemek Yemek