Günlük yaşamımızın birçok alanında, deprem gibi yıkıcı doğal afetlerle karşı karşıya kalıyoruz. Yer sarsıntısı ya da zelzele olarak bilinen depremler, yer kabuğundaki ani enerji boşalmaları sonucunda oluşan sismik dalgaların etkisiyle meydana gelmektedir. Sismograf teknolojisi yardımıyla, depremin büyüklüğü, frekansı ve türü ölçülebilmektedir. Özellikle 7 ve üzeri şiddetteki depremler, ciddi zararlara neden olabilmektedir.
Depremlerin oluşumunu önceden %100 doğrulukla tespit etmenin kesin bir yöntemi yoktur. Ancak, modern teknoloji ile sismik dalgalar erkenden tespit edilebiliyor, bu da zamanında önlem almayı mümkün kılıyor. Hatta bu sistem, mobil uygulamalar aracılığıyla kullanıcılara sunulmaktadır. En etkili anlık deprem takip uygulamalarını derlediğimiz listeyi sizlerle paylaşıyoruz.
1- Deprem Bilgi Sistemi
Listemizin ilk sırasında yer alan Deprem Bilgi Sistemi, Türkiye’deki depremleri anlık olarak takip etmek için geliştirilmiştir. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü ve AFAD kaynaklarını kullanarak, hissedilme olasılığı yüksek depremleri anında bildiriyor. Uygulama verilerini her 10 saniyede bir yenileme kapasitesine sahiptir.


Uygulamanın bazı özellikleri:
- 10 saniye aralıklarla deprem bilgilerini otomatik yenileme
- Hissedilme olasılığı yüksek (4 ve üzeri) depremleri anında bildirme
- Harita üzerinde depremin merkez üssünü detaylı inceleme imkanı
- Depremleri düşük, orta ve yüksek şiddetlerine göre filtreleme
- Deprem şiddet haritalarını değerlendirme fırsatı
- Kandilli ve AFAD verilerini eş zamanlı görüntüleme
2- eAfad
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından geliştirilen eAfad uygulaması, gerektiğinde ac
Leave a comment