Google, kullanıcı güvenliğini artırmak ve yanıltıcı içeriklerin yayılmasını engellemek amacıyla önemli bir hamlede bulundu. Şirket, Çin merkezli bir grup tarafından yönetildiği iddia edilen binlerce web sitesi ve birçok YouTube kanalını blokladı. Peki, bu sitelerin hedef alınmasının sebepleri neler?
Glassbridge ağı nedir ve nasıl ortaya çıktı?
Google, gerçekleştirmiş olduğu bu operasyonun altında ‘Glassbridge’ adıyla anılan bir ağın olduğunu belirtmektedir. Glassbridge ağı, bağımsız haber siteleri olarak görünen birçok alan adı barındırmakta. Fakat bu sitelerin ortak noktası, Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) politik çıkarlarını destekleyen içerikleri yaymalarıdır.
Google, bu ağın belirli bir liderinin doğrulanamadığını ancak dört ana birimin ortaklaştığını, bunların arasında Shanghai Haixun Technology, Times Newswire, Durinbridge ve Shenzhen Bowen Media’nın yer aldığını ifade etti.
Bu gruplar, sahte haberler, devlet destekli basın bültenleri ve yanıltıcı bilgiler yayımlayarak kullanıcıları etkilemeyi hedefliyor. Aynı zamanda bazı içerikler, komplo teorileri ve belirli bireylere yönelik saldırılar da içermekte. Google araştırmacılarına göre, bu kötü niyetli kişiler, içeriklerin kaynaklarını gizlemeye çalışarak manipülatif faaliyetlerde bulunuyor.
Glassbridge ağı içinde en aktif grup olarak tanımlanan Shanghai Haixun Technology, yalnızca bu alanın yaklaşık 600 web sitesinin Google tarafından engellendiği belirtildi. Bu grup, YouTube platformunda da birden fazla kanalın yönetimini üstleniyordu. Şirketin kötü niyetli faaliyetleri, ilk kez 2022 yılında sahte içerik üretimiyle ortaya çıkınca dikkatleri üzerine çekmişti.
Google’ın bu girişimi, manipülatif içeriklere karşı ne denli etkili olabilir? Düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın!
Yorum Yap