İran, İsrail ile yaşanan artan çatışmalar sonucunda ülkedeki internet erişimini önemli ölçüde kısıtlamaya başladı. Uygulanan önlemler arasında bant genişliğinin daraltılması, uluslararası internetten kopma planı ve vatandaşların WhatsApp gibi popüler uygulamaları silmeleri için baskı yapılması yer alıyor. İran hükümeti, Meta’ya ait WhatsApp uygulamasının İsrail tarafından bir casusluk aracı olarak kullanıldığını iddia etti; ancak bu iddia WhatsApp tarafından kesin bir dille reddedildi.
İran, siber saldırı endişesiyle interneti kısıtladı
İnternet kısıtlamaları, İsrail’in 12 Haziran’daki saldırısından sonra ülkede yaşanan erişim sorunlarıyla birlikte gündeme geldi. Kullanıcılar, mesajlaşma uygulamaları, harita servisleri ve temel internet hizmetlerine ulaşmada zorluklar yaşadıklarını bildirdi.

Cloudflare, salı günü itibarıyla İran’daki iki büyük mobil ağın neredeyse tamamen çevrimdışı kaldığını doğruladı. The New York Times’a bilgi veren kaynaklar, VPN hizmetlerine de erişim sağlanamadığını ifade etti.
Bağlantıların azalması, doğrudan hükümetin aldığı kararlara bağlı olarak değerlendiriliyor. Hükümet yetkilileri, bu kısıtlamaların Israil’in siber saldırılarına karşı bir tedbir olarak uygulandığını dile getirdi. NetBlocks’un verileri, salı günü yerel saatle 17.30’da ülke genelindeki internet trafiğinde belirgin bir düşüş olduğunu ortaya koydu.
Yaşanan kısıtlamalar, daha önceki benzer uygulamaları anımsatıyor. 2019 yılında gerçekleşen kitlesel protestolar sırasında hükümet, ülke genelinde tam bir internet kesintisi uygulamıştı; bu olayda 100’den fazla kayıptan bahsedilmişti.
İsrail’in siber saldırılarla doğrudan bağlantısı henüz resmi olarak kanıtlanmamış olsa da, İran Ulusal Siber Güvenlik Komutanlığı, kamu hizmetlerini hedef alan geniş çaplı bir siber savaş yürütüldüğünü duyurdu. Ancak, konuya dair daha fazla ayrıntı verilmedi.
Diğer yandan, “Predatory Sparrow” adı altında faaliyet gösteren ve daha önce İsrail yanlısı eylemleriyle bilinen bir hacker grubu, Bank Sepah’a yönelik yıkıcı bir siber saldırı gerçekleştirdiğini iddia etti. İran’ın önemli devlet bankalarından biri olan Bank Sepah, ABD yaptırımları altında bulunuyor ve saldırı sonrası bazı ATM’lerin çalışmadığı bildirildi.
İran hükümeti, WhatsApp ve Instagram gibi Batılı uygulamaları engelledi ve App Store ile Google Play’e erişimi kısıtladı. Ülke içinde ise, devlet onaylı ve dış dünyaya kapalı olan Ulusal Bilgi Ağı hizmet vermeye devam ediyor. Hükümet, bağlantıların kısa bir süre içinde yeniden sağlanacağını açıkladı.
İnternet kesintisinin ardından sosyal medya platformlarında Starlink’in devreye alınması yönünde talepler yükseldi. Elon Musk ise bu çağrılara X platformu üzerinden “The beams are on” (Işınlar açık) ifadesiyle karşılık verdi. Ancak, İran Starlink terminallerini yasaklamış durumda.
Saed News Agency, bu sistemin İsrail saldırılarını yönlendirmek amacıyla kullanılabileceğine dair uyarılarda bulundu. SpaceX, konu hakkında herhangi bir açıklama yapmazken, Holistic Resilience adındaki sivil toplum kuruluşu İran’da 30 ila 40 bin arasında Starlink terminalinin bulunduğunu tahmin ediyor.
Leave a comment