Kaydol
Giriş Yap
Parolanızı mı unuttunuz

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Üzgünüz, gönderi ekleme izniniz yok.

Mars tozu astronotların sağlığını tehdit ediyor!

GeoHealth’te yayımlanan bir makaleye göre, Mars’ta bulunan tozların akciğer hastalıklarına ve görme sorunlarına neden olabileceği ifade edildi. Bu tozun ay tozu ile benzer özellikler taşıdığı, son derece ince yapıda ve elektrik yüklü olduğu belirtildi. Bu durum, tozun son derece rahatsız edici olmasına yol açıyor; elektrostatik etkisi sayesinde her yere yapıştığı ve ondan kurtulmanın oldukça zor olduğu vurgulandı.

Uzay doktorları Mars konusunda çağrıda bulundu

Apollo astronotlarının da benzer sorunlarla karşılaştığı biliniyor. Ay yüzeyine düştüklerinde, o tozu silkelemek neredeyse imkansız hale geliyor ve toz, uzay giysilerinin her cebine rahatlıkla girebiliyor.

yapay zeka destekli haber sitesi

Astronot-jeolog Harrison Schmitt’in, 1972 yılında gerçekleştirilen Apollo 17 görevinde yaşadığı ünlü bir öksürük krizi bulunuyor. Schmitt, gemiye döndükten sonra uzay giysisi kaskını çıkardığında bu tozu soluyarak ciddi bir alerjik reaksiyon geliştirmişti. Astronotlar Ay tozunu tanımlarken, bu tozun barut gibi koktuğunu ifade ettiler.

Uzay doktorları Mars konusunda çağrıda bulunduUzay doktorları Mars konusunda çağrıda bulundu

Uzay doktorları, Mars’taki toz fırtınalarının etkileri üzerine kafa yoruyor. Mars tozunun yalnızca pas (demir oksit) içermediği, aynı zamanda kuvars, silikon dioksit, perkloratlar ve hatta arsenik barındırdığı ortaya kondu.

Doktorlar, yer altında çalışan işçilerin yeryüzünde silisyum dioksit nedeniyle etkilenebileceğini ve silikozis gibi ciddi sağlık sorunları yaşayabileceğini hatırlatıyor. Bu durum, akciğerlere katı parçacıkların nüfuz etmesine karşı şiddetli iltihaplı reaksiyonları beraberinde getiriyor. Akciğerde skarlaşma yani fibrozis gelişimi, bronşit ve tüberküloz gibi hastalıkları da tetikleyebiliyor.

Ek olarak, uzay doktorları, Ay’daki astronotların acil durumlar karşısında Mars’takilere göre daha avantajlı olduğunu vurguluyor. Dünya ile Ay arasındaki mesafe sadece üç günken, Mars’a ulaşmak altı ila dokuz ay alıyor.

Gelecekteki Mars kaşiflerinin bu tür sağlık tehlikelerinden korunabilmesi adına önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini ifade eden doktorlar, şu önerileri sıraladı: “Konut modüllerinde ve genel alanlarda hava filtrasyon sistemleri oluşturun, her türlü aerosol ve antistatik maddeleri kullanın. Astronotlara makul miktarda C vitamini ve iyot takviyesi yapın; bu maddeler krom ve perkloratların etkilerine karşı yardımcı olacaktır.

Peki, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Leave a comment

Related Posts