NVIDIA, Tayvan’ın Taipei şehrinde gerçekleştirdiği Computex 2025 etkinliğinde yapay zeka altyapısından yeni nesil grafik kartlarına kadar geniş bir teknoloji yelpazesini sergiledi.
Şirketin CEO’su Jensen Huang’ın sahne aldığı sunumda, RTX 5060 ekran kartı resmen tanıtıldı, fiziksel yapay zeka vizyonu paylaşıldı ve kurumsal veri merkezi çözümleri açıklandı. Etkinliğin en çok ilgi çeken donanımı, giriş seviyesi RTX 5060 grafik kartı oldu. 8 GB GDDR7 belleğe sahip olan bu kartın başlangıç fiyatı 299 dolar olarak duyuruldu.
DLSS 4 teknolojisi ile desteklenmiş olan RTX 5060, özel olarak 1080p çözünürlükte yüksek oyun performansı sunmak üzere tasarlandı. Etkinlik öncesindeki testlerde Cyberpunk 2077 ve Doom: The Dark Ages gibi grafik yoğun oyunlarda üç haneli FPS değerlerine ulaşıldı. DLSS 4 ve çoklu kare üretimi sayesinde Doom oyununda FPS değerleri 200 seviyelerini geçti.
NVIDIA ayrıca, CUDA-X kütüphanelerinin yapay zeka ve ağ teknolojileri ile entegrasyonunu sergiledi. Bu altyapı, hava tahminlerinden derin öğrenmeye kadar birçok alanda yeni çözümler geliştirmeye imkan tanıyor. Şirket, Earth-2 ve Megatron Dynamo projeleri ile bu teknolojilerin somut örneklerini sundu.
Etkililikte tanıtılan bir diğer önemli donanım ise Grace Blackwell Ultra Superchip oldu. NVIDIA, bu çipin yalnızca süper bilgisayarlarda değil, aynı zamanda fiziksel yapay zeka sistemlerinde de kullanılacağını açıkladı. Yeni nesil AI modellerinin bu çip üzerinde çalıştığı, robotların çevresel koşulları analiz ederek karar vermesine olanak sağladığı belirtildi.
Computex 2025’te tanıtılan Tayvan’a özel geliştirilen ilk dev yapay zeka süper bilgisayarı, ülkenin AI altyapısını güçlendireceği vurgusu yapılarak sahneye çıkarıldı. Bu altyapının temelinde yeni tanıtılan NVLink Fusion teknolojisi yer alıyor. NVLink Fusion, farklı şirketlerin CPU’larına entegre olabilme özelliği ile NVIDIA GPU’larını geniş bir donanım ekosistemine dahil etmekte.
Etkinlikte ayrıca RTX PRO adlı yeni nesil kurumsal sunucu bilgisayarı tanıtıldı. Bu sistem, yapay zeka odaklı BT altyapılarını desteklemek amacıyla geliştirildi. NVIDIA, RTX PRO’nun yüksek performans gerektiren oyunlarda dahi sorunsuz bir şekilde çalıştığını vurguladı.
CES 2025’te duyurulan ve şimdi DGX Spark adıyla tanıtılan süper bilgisayar çözümünün önümüzdeki haftalarda satışa sunulacağı bilgisi de paylaşıldı. GB10 Grace Blackwell Superchip tabanlı olan bu sistem, şirketlerin kendi süper bilgisayarlarını kurmalarına olanak tanıyacak.
Etkinlik süresince NVIDIA’nın üretim süreçlerini anlatan özel videolar, robotik sistemlerin fiziksel gösterimleri ve tamamen yapay zeka tarafından oluşturulan görseller dikkat çekti. Jensen Huang, NVIDIA’nın internet ve elektriğin yaygınlaşmasına benzer bir şekilde, yapay zekayı küresel düzeyde erişilebilir kılma misyonunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Computex 2025’te NVIDIA sunumu hala devam ediyor. Gelişmeleri anlık olarak takip ediyor ve bu haberimizi güncelliyoruz.
Leave a comment