Kaydol
Giriş Yap
Parolanızı mı unuttunuz

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Üzgünüz, gönderi ekleme izniniz yok.

Soyu Tükenen Ulukurt Genetik Olarak Yeniden Canlandırıldı!

Dallas merkezli biyoteknoloji şirketi Colossal Biosciences, yaklaşık 12 bin 500 yıl önce yok olan ulukurt (dire wolf) türünü genetik olarak yeniden yaratmayı başardı. Şirket, gri kurt DNA’sı üzerinde uygulanan gen düzenlemeleri, klonlama yöntemleri ve antik DNA analizlerini kullanarak üç ulukurt yavrusu üretti. Bu gelişme, Colossal’ın genetik yöntemlerle yeniden canlandırılan ilk soyu tükenmiş hayvanı yaratması anlamına geliyor.

Ulukurt, bilimsel adıyla Aenocyon dirus, tarihin derinliklerinde Kuzey Amerika’da yaşamış, gri kurtlardan daha büyük ve güçlü çeneli bir yırtıcıdır. Üretilen yavruların fiziksel özelliklerinin bu türle büyük bir benzerlik gösterdiği ifade edilmiştir. Colossal, bu projeyi şimdiye kadar kamuoyundan gizli bir şekilde sürdürmüştü.

yapay zeka destekli haber sitesi

Yavrular şu anda 2.000 dönümlük, yüksek güvenlik önlemlerine sahip bir alanda yaşamaktadır. Bu bölgede güvenlik kameraları, drone’lar ve personel tarafından sürekli izlenmektedir. Ayrıca, tesisin Amerikan Humane Society tarafından onaylandığı ve ABD Tarım Bakanlığı’na kayıtlı olduğu bilgisi de aktarılmıştır.

Gri kurt hücrelerine 14 gende 20 genetik düzenleme gerçekleştirilmiştir. CRISPR teknolojisi kullanılarak ideal hücreler klonlandı ve elde edilen embriyoların, evcil köpeklerin melez dişi hayvanlarına yerleştirildiği belirtilmektedir. Üç gebelik sonucunda, 1 Ekim 2024 ve 30 Ocak 2025 tarihlerinde doğan toplam üç sağlıklı ulukurt yavrusu dünyaya gelmiştir.

Proje danışmanlarından Stockholm Üniversitesi’nden evrimsel genetik profesörü Love Dalén, yavruların DNA’sının yüzde 99.9’unun gri kurtlara ait olduğunu, ancak fiziksel özelliklerinde ulukurtlara benzerlik gösterdiklerini ifade etmiştir. Bilim camiasında, bu hibritlerin nasıl tanımlanacağı üzerine tartışmaların yaşanması beklenmektedir. Dalén, bu araştırmayı alandaki en büyük adımlardan biri olarak tanımlamaktadır.

Colossal, 2021 yılında Ben Lamm ve Harvard Üniversitesi genetikçisi George Church tarafından kurulmuştur. Şirket, mamut, dodo kuşu ve Tazmanya kaplanını yeniden hayata döndürme hedefiyle çalışmalarına başlamıştır. Mamut projesinde henüz somut bir sonuç alınamamış olsa da, Colossal, ilk mamut yavrularını 2028’de sunmayı planlamaktadır. Şirket, bugüne kadar 435 milyon doların üzerinde yatırım çekmiştir.

Bunun yanı sıra, ulukurt projesi ile birlikte, nesli tükenme

Leave a comment

Related Posts