Resmi Gazete’de yayımlanan yeni ek gümrük vergisi düzenlemesi, otomobil fiyatları üzerinde doğrudan etkili olmaya başladı. Bu konuda en net açıklama, Toyota’nın Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt tarafından yapıldı. Bozkurt, bazı modellerde önemli fiyat artışlarının yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Toyota zam açıklaması ve detayları
Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, CNBC-E’ye verdiği demeçte, Serbest Ticaret Anlaşması dışındaki ülkelerden ithal edilen araçlara yönelik yeni ek vergi kararını değerlendirdi. Bu çerçevede, Japonya’dan ithal edilen içten yanmalı ve hibrit araçlara yüzde 25, elektrikli ve şarj edilebilir hibrit modellere ise yüzde 30 ek vergi uygulanması bekleniyor.

Hangi modellerin fiyatı artacak?
Bozkurt, bu ek vergilerin doğrudan fiyatlara yansıyacağını ifade etti. CEO’ya göre, Japonya’dan gelecek bazı Toyota modellerinin fiyatlarında yüzde 30 ila 35 arasında bir artış gerçekleşmesi öngörülüyor. Bu düzenlemenin 22 Kasım 2025 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtildi.
Satışlar devam edecek mi?
Ali Haydar Bozkurt, fiyat artışlarına rağmen stratejilerinin süreklilikten yana olduğunu vurguladı. “Zararına da olsa bu modellerin devamlılığını zorlamaya çalışıyoruz,” diyen Bozkurt, üreticilerden destek talep ettiklerini ve mümkün olduğunca çok modeli satışta tutmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Toyota’nın olası zamları hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşmanızı bekliyoruz!
Leave a comment