Google, yapay zeka yatırımlarını ara vermeden devam ettiriyor. Şirkete yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, teknoloji devi çok yakında Gemini 3 Pro ve Nano Banana 2 isimli iki yeni yapay zeka modelini kullanıcılarla buluşturacak.
Sızan bilgiler, Gemini 3 Pro modelinin kodlama ve genel kullanım üzerine yoğunlaşacağını, Nano Banana 2 modelinin ise yüksek kaliteli, gerçeğe yakın görseller üretmek amacıyla tasarlandığını ortaya koyuyor.
Gemini 3 Pro Kasım Ayında Tanıtılabilir
X platformunda yer alan verilere göre gemini-3-pro-preview-11-2025 adıyla görüntülenen model, ilk kez Google’ın Vertex AI sisteminde kaydedildi. Bu bilgi, Gemini 3 Pro’nun kasım ayında tanıtılacağı söylentilerini büyük ölçüde destekliyor.

Bazı kullanıcıların yeni modele erken erişim sağladığını iddia etmesine karşın, Google’ın genellikle kapalı test süreçleri yürüttüğü bilinmektedir. Şirketin belirli iş ortaklarına sınırlı erişim sunmuş olması olası, ancak gizlilik anlaşmaları nedeniyle bu kişilerin elde ettikleri sonuçları kamuoyuyla paylaşamamaları dikkat çekiyor.
Yeni Gemini 1 Milyon Token Bağlam Sınırı Geliyor
Sızan teknik detaylara göre Gemini 3 Pro, 1 milyonluk bağlam penceresi (context window) desteği ile donatılacak. Bu özellik, modelin çok daha uzun kod parçalarını, belgeleri veya konuşmaları tek bir seferde analiz etmesine olanak tanıyacak.
Mevcut sürüm olan Gemini 2.5 Pro ise yaklaşık sekiz ay önce kullanıma sunuldu ve hala sektördeki en güçlü modeller arasında yer alıyor. Bu model, SWE-Bench Verified testinde özel bir ajan kurulumu ile %63,8 başarı oranı elde etmişti. Aynı testte Claude Sonnet 4.5 modeli ise %77 başarı seviyesine ulaşarak zirveyi elde etti.
Nano Banana 2 ile Görsel Üretim Güçleniyor
Google’ın ikinci yeni modeli, görsel üretim alanında devrim yaratmaya hazırlanıyor. GEMPIX2 kod adıyla anılan Nano Banana 2, yakın zamanda Gemini’nin resmi sitesinde görüntülendi. Bu gelişme, görsel üretim modelinin aralık 2025’te piyasaya sunulabileceğini gösteriyor.

Yeni modelin, özellikle yüksek çözünürlüklü ve gerçeğe yakın görseller oluşturmak amacıyla optimize edildiği ifade ediliyor. Ayrıca, Google’ın mevcut üretken yapay zeka altyapısına entegre edilerek hem mobil hem de web uygulamalar

Leave a comment