Kaydol
Giriş Yap
Parolanızı mı unuttunuz

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Üzgünüz, gönderi ekleme izniniz yok.

Yapay Zeka, Japonya Kadar Enerji Tüketiyor!

Kasım 2022’de OpenAI tarafından duyurulan ChatGPT, hızla dünyanın en popüler yapay zeka araçlarından biri haline gelmeyi başardı. Bu hızlı yükseliş, Google, Microsoft ve Apple gibi büyük teknoloji firmalarını da yapay zeka araçları geliştirmeye teşvik etti.

Ancak bu gelişmeler, önemli bir sorun ortaya çıkardı: Kaynak tüketimi. Yapay zeka sistemlerinin küresel karbon salınımı üzerinde önemli bir etkisi olduğu belirtiliyor.

yapay zeka destekli haber sitesi

Son zamanlarda ChatGPT’nin kullanıcı sayısının 300 milyonu geçtiği açıklanmıştı. Bu durum OpenAI için önemli bir başarı olarak görülese de çevre açısından aynı şeyi söylemek mümkün değil. Üretken yapay zekanın bir yıl içerisinde Japonya kadar enerji tüketiminin beklenmesi, endişe verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Üretken yapay zeka araçları, Japonya kadar enerji harcayacak!

Yapay zeka etkileri üzerine çalışmalar yapan alanında uzman Profesör Kate Crawford, karbon salınımının azalmasının acil bir gereklilik olduğuna vurgu yapıyor. Sürdürülebilir teknolojik sistemlerin gerekliliğini de ifade ediyor.

Ayrıca, ChatGPT’nin her bir yanıt üretiminde yaklaşık yarım litre su tükettiği bilgisi paylaşıldı. Kullanıcı sayısının bu kadar yüksek olması, sürdürülebilirlik açısından ciddi bir kaygı yaratıyor.

Gelişen teknolojide su israfını engellemek amacıyla yapay zeka kullanımını azaltmak, sürdürülebilir bir çözüm olmayacaktır. Bu nedenle, OpenAI’ın daha verimli altyapılar geliştirmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi, çevresel etkileri azaltmak açısından büyük bir önem taşıyor.

Peki, bu konudaki fikirlerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar