Günümüzde internet bize e-ticaret ve internet bankacılığı işlemlerimizi yürütmemizi birkaç tıklama ile mümkün kılıyor. Özellikle pandemiyle birlikte yaşanan uzun süreli karantina günlerinde fiziksel olarak yapmamız gereken şeylerin çoğunu internet ortamında yapabilmek, hem insanlara büyük bir rahatlık sağladı hem de artık kullanıcıların hemen her firmadan beklediği bir hizmet haline dönüştü, yani normalleşti.
Peki online alışveriş ve ödeme yaparken bu kadar rahat ve alışmış bir şekilde davranmak doğru mu? Elbette hayır. Birçok casus yazılım geliştirici ve hacker, aldatıcı sahte siteler, orijinaline çok benzeyen büyük firmaların bültenlerini taklit eden virüslü e-postalar, çeşitli spekülatif indirim kampanyaları ve daha birçok fraud yöntemi ile kullanıcıların kart bilgilerini çalmaya çalışmaktadır.
İnternette ödemelerinizi daha güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmek ve her zaman tetikte olabilmek için günlük alışkanlıklarınızda da bazı değişiklikler uygulayabilirsiniz. Kart ekstrenizi düzenli olarak takip edebilir, internet alışveriş yetkisini kullanmadığınız zamanlarda kapatabilir, internet ve mobil bankacılığı sitelerinden oturumunuzu kapatarak çıktığınızdan emin olup bu tarz internet işlemleri için sadece kendi bilgisayarını kullanmaya özen gösterebilirsiniz.
Bu önlemler kişiye bağlı olduğu için ve unutma olasılığı yüksek detaylar için sizlere teknik açıdan daha fazla güvenlik sağlayacak öneriler hazırladık.
İçindekiler
- 1 1.Online Ödemelerde VPN Kullanmak
- 2 2. Sanal Kart Kullanmak
- 3 3. 3D Secure Ödeme – Tek Kullanımlık Banka SMS şifreleri kullanmak
- 4 4. Anti-virus Programları ve Firewall (Güvenlik Duvarı) Kullanın
- 5 5. Sitelerin URL’sine ve SSL Sertifikalarına Dikkat Edin
- 6 6. Güçlü Şifreler Kullanın
- 7 7. Herkesin Kullanımına Açık Bilgisayarları Kullanmayın
- 8 Sonuç olarak, güvenli internet alışverişi ve ödemesi yapmak için;
1.Online Ödemelerde VPN Kullanmak
VPN yani sanal özel ağ size özel şifrelenmiş bir internet bağlantısı kurarak internet ortamında gizli kalmanızı sağlar. Bu gizliliğe elbette kredi/banka kartı bilgileriniz de dahildir ve sizi internet alışverişi yaparken koruyacaktır. İnternet işlemlerinizde VPN kullanmadan önce ilk olarak VPN nedir ve nasıl çalışır sorusuna kapsamlı yanıtlar alabilmeniz önemlidir. VPN harici bir yazılımdır, ek bir donanıma ihtiyaç duymaz ve herhangi bir bilgisayar, laptop ya da mobil cihaza kurulabilir. Basitçe hizmeti satın almanız ya da ücretsiz versiyonlarından birine kaydolmanız, yazılımı indirmeniz ve sonrasında internet işlemlerinize devam etmeniz gerekmektedir. VPN sayesinde IP adresiniz gizlenir, yaptığınız işlemler ve veri alışverişinde bulunduğunuz kimlik bilgileri gibi hassas kişisel bilgiler de maskelenir yani adeta kötü niyetli kişiler tarafından izlenemez bir statü elde edersiniz.
İnternet Alışverişlerinde VPN Neden Gerekli?
VPN ile internet ödemesi yapmak bir zorunluluk değildir ancak size ekstra güvenlik katmanı sunacağını söyleyebiliriz. Ve özellikle eğer siteyi ilk kez kullanıyorsanız, yabancı bir ülkede bilmediğiniz bir internet kaynağına bağlıysanız ve en önemlisi halka açık bir WiFi bağlantısı üzerinden alışveriş yapmanız gerekiyorsa, kesinlikle VPN kullanarak internet alışverişi ve ödemesi yapmanızı öneririz. Çok bilinen ve güvenilir bir firmadan alışveriş yapıyor olsanız bile herkese açık bir WiFi üzerinden VPN kullanmadan kredi kartı ve kimlik bilgileri paylaşmak, bilgileriniz çalınmasına açık davet çıkarabilir.
Ayrıca VPN sayesinde lokasyon bazlı engelleri kaldırabilir, PayPal, e-Bay gibi bölgesel engellemelere tabi olabilen alışveriş ve ödeme sitelerine erişebilirsiniz. Farklı ülkeler üzerinden aynı siteye giriş yapma şansı ile fiyat karşılaştırması yapmak da cabası!
2. Sanal Kart Kullanmak
Güvenli bir internet alışverişi yapmak için banka hesabınıza bağlı olan banka/debit kart kullanmak yerine kredi kartı kullanmanız daha mantıklı bir seçenek olacaktır. Ancak güvenli internet ödemesi yapmak için kredi kartınıza bağlı sanal kart kullanıp sadece belirli limitte alışverişe açmak en güvenli yöntemlerden biri olacaktır.
3. 3D Secure Ödeme – Tek Kullanımlık Banka SMS şifreleri kullanmak
Günümüzde çoğu firma bankaların ve ödeme sistemlerinin 3D Secure sistemini kullanarak ödemenin tek bir adımda gerçekleşmesini engelliyor. Bu yöntemde internetten güvenli bir ödeme yapmanız için kart bilgilerinizi girip tutarın çekilmesini onayladıktan sonra telefonunuza onay SMS şifresi geliyor. İnternet ödemeleri yaparken bu yöntemi tercih ettiğinizden emin olun deriz.
4. Anti-virus Programları ve Firewall (Güvenlik Duvarı) Kullanın
Bilgisayarınızda bir anti-virüs programı olduğundan ve en güncel sürümünü kullandığınızdan emin olun. Düzenli olarak virüs taraması yapın. Çünkü herhangi bir internet alışverişi veya internet ödemesi yaparken virüslü bir linke veya emaile tıklamak sandığınızdan daha kolay! Aynı zamanda güvenli bir online alışveriş deneyimi için tarayıcınızın ve işletim sisteminizin en güncel versiyonunu kullandığınızdan emin olun.
5. Sitelerin URL’sine ve SSL Sertifikalarına Dikkat Edin
Alışveriş yapacağınız sitenin ve özellikle internet ödemesi yapmak için yönlendirdiği sitenin URL bağlantısının https:// ile başladığından yani bir SSL sertifikasına sahip güvenilir bir site olduğundan emin olmanız gerekiyor. Bu sertifikasyon site içerisindeki bilgilerin başkası tarafından kopyalanmasını engellemektedir. Eğer bu sertifikaya sahip değilse ne üyelik için kimlik bilgilerinizi ne de kart bilgilerinizi paylaşmamanızı öneririz.
Ve ayrıca, güvenli çevrimiçi alışveriş için size gelen mesaj ve emaillerdeki URL’lere direkt olarak tıklamamanızı onları bir adres çubuğuna kopyalayıp adres içerisinde herhangi şüphe çeken ya da yanıltıcı bir yazım olmadığına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
6. Güçlü Şifreler Kullanın
Sürekli olarak aynı şifreyi birçok kredi kartında ve site üyeliklerinde kullanmak güvenli bir internet ödemesi yapmak için size tehlike arz eder. Şifrelerinizin hem sayı hem de harf içeren random karakterlerden oluşmalı ve sık sık değiştirilmelidir. İki faktörlü koruma ve Google şifre yöneticisi gibi araçlar ile hem otomatik güçlü şifreler üretebilir hem de yönetimini sağlayabilirsiniz. Ve elbette şifrelerinizi kimseyle paylaşmamalısınız!
7. Herkesin Kullanımına Açık Bilgisayarları Kullanmayın
Herhangi bir e-ticaret sitesinden veya internet bankacılığından işlem yaparken kendi bilgisayarınızı kullanmaya özen göstermelisiniz. Ve mecbur kalmadıkça kütüphaneler veya internet kafeler gibi alanlarda bulunan toplu kullanıma açık bilgisayarlardan kişisel üyelik, kimlik ve kart bilgilerinizi paylaşmamalı, email oturumunuzu da kapattığınızdan emin olmalısınız.
Sonuç olarak, güvenli internet alışverişi ve ödemesi yapmak için;
E-ticaret yaygınlaştıkça ve bizim için vazgeçilmez oldukça, casus yazılımlar da bu fırsattan yararlanmaya devam edecek. Yukarıda belirttiğimiz önlemleri alarak ve günlük olarak kendinizi dikkatli olmaya teşvik ederek daha güvenli internet alışverişi yapmanız mümkün olacaktır.
Yorum Yap