Kaydol
Giriş Yap
Parolanızı mı unuttunuz

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Üzgünüz, gönderi ekleme izniniz yok.

Robot Kol’un Yakın Tarihi – Neden İcat Edildi? Kronolojisi

Robotik kolların uzun ve zengin bir tarihi var. Robotik kolların nereden başladığını ve geleceğin bu makineler için neler getireceğini hep birlikte görelim.

Bugün, bilgisayarın ana kartını üretmekten  açık kalp ameliyatına yardımcı olmak için her şeyde robotik kollar kullanıyoruz. İlk robotik koldan bu yana çok yol kat ettik.

yapay zeka destekli haber sitesi

1954′ te ilk piyasaya sürüldüklerinde, yalnızca basit komutlar verebiliyordu. Robotik kolların tarihine ve teknolojinin gelecekte nereye gittiğine bir göz atalım.

1480 – Da Vinci ve İcatları

Robotik kol kavramı yeni değildir. 1400’lerin sonlarına dayanıyor tarihi. 1950’lerde, Leonardo da Vinci’nin defterlerini inceleyen araştırmacılar, robotik kollardan, o sırada teorik olarak mevcut olan saat teknolojilerini kullanabilecek insansı figürinlere kadar her şeyin çizimlerini ve eskizlerini buldular.

Bu cihazlar, montaj veya üretim için kullanmayı hayal etmeden yüzyıllar önce hayal edilmişti.  Hareketi sağlamak için makaralar, ağırlıklar ve dişliler kullanmıştır. Herhangi bir müdahale olmadan yürüyebilir ve el sallayabilir sistemler geliştirmiştir, yıllar yıllar önce Da Vinci.

1954 — Ben Robot

Mucitler ilk robotik kol patent başvurusu yapılmadan  dört yıl önce Isaac Asimov ‘Ben Robot ‘ isimli bir kitap yayınladı. Kitapta dünyaya 3 robot yasasını tanıttı:

  • 1.Kural: Bir robot, bir insana zarar veremez ve hareketsiz kalarak o insanın zarar görmesine seyirci kalamaz.
  • 2.Kural: Bir robot, bir insan tarafından verilen emri yerine getirmek zorundadır. Fakat bu emirler birinci kural ile çelişkili olmadığı durumlarda geçerlidir.
  • 3.Kural: Bir robot, her daim kendi varlığını korumak zorundadır. Fakat bunu yaparken birinci ve ikinci kuralla çelişmemelidir.

1950’lerin başında Devol programlanabilir mekanik bir kol geliştirmek için elektrik mühendisliği ve makine kontrolü alanındaki yeni işini kurdu. 1954 yılında mühendis dostu Joseph Engelberger’e mekanik kol tasarımının detaylarını açıkladı ve onun desteğiyle patent başvurusu yaptı.

1961 – Unimation, Inc.

1961’de Devol ve Engelberger, Unimation, Inc. isimli şirketi kurdular – amaç endüstriyel robotların yapılması idi. GM döküm fabrikasında kullanılan Unimate robotları döküm ocaklarından çıkan sıcak ve ağır parçaları alıp paletlere yerleştirmekteydi. 1900 yıllarda ise Unimate şirketin amiral gemisi oldu.

Johnny Carson’ın Tonight Show’unda sergilendi. Şovda robotun bir golf topunu bir bardağın içine atma, bir kavanozdan başka bir kavanoza bir tuzu döktüğünü  görebilirsiniz.

Bu gibi gösterilerle seyirciyi etkilemeyi başardı ve Robot kol’un geleceğini hazırladı.

1963 – Rancho Robot Kolu

Robot Kol sadece  araba üretmek için kullanılmadı. 1963 yılında, Rancho Los Amigos Hastanesi’ndeki araştırmacılar, engelli hastaların taşınmasına yardımcı olmak için Rancho Kolunu geliştirdi. Bilgisayar kontrollü ilk robot koldu ve insan kolu gibi hareket etmesini sağlamak için altı eklemle donatılmıştı.

1966 – Tokyo

Amerika Birleşik Devletlerinde imalat pazarını beğenmeyen Engelberger, 1966 yılında başka pazar arayışı içinde Japonya’nın Tokyo şehrinde Japonya pazarı için ziyaretlerde bulundu.

Zorlayan iki saatlik bir soru cevaptan sonra Japonya’nın Unimation için uygun bir Pazar olduğu kanaatine vardı. 1967’de Unimation, robotlarını Japonya’da pazarlamak ve üretmek için Kawasaki Aircraft ve Kawasaki Heavy Industries ile ortak oldu. Bu iki Japon şirketi, bugün hala var olan Japonya’daki Kawasaki Robotik’in atalarıdır.

1968 – Minsky Tentacle Robot Kolu

Rancho Arm’ın oyun kitabından bir sayfa alan Marvin Minsky , Minsky Tentacle Arm’ı yaptı. Bu robot kolun 12 eklemi vardı ve kullanıcılar bunu bir bilgisayar ya da joystick ile kontrol edebiliyorlardı. Minsky, kolu, bir kişiyi kaldırabilen ancak onlara zarar vermeden yapabilecek kadar yumuşak, üretim yapabilmek yerine tıpta kullanılmak üzere tasarladı.

1969 – Yurt İçi Büyüme ve Rekabet

1969’da Unimation, Inc. GM’den büyük bir sipariş aldı. Otomotiv üreticisi, dünyanın en otomatik otomotiv tesisini yapmak amacıyla, Lordstown, Ohio’daki tesisini yeniden inşa etme kararı aldı. Fabrika çalışmaya başladığında, her saat 110 araç üretebiliyordu . Bu oran, o sırada başka herhangi bir tesisin üretim oranının iki katından daha fazlaydı.

Bu verimlilik artışı, BMW ve Volvo’dan Leyland, Fiat ve Mercedes-Benz’e kadar diğer otomobil üreticilerini de aynı işlemi yaparak Unimation’ın Avrupa pazarını etkin bir şekilde güvence altına almaya teşvik etti.

1973 – KUKA ve Altı Axellu Robotik Kollar

Günümüz Robot Kol Kuka

1973 yılında, Almanya robotik kol yarışına katıldı. Kuka adlı robotik kolu, altı elektromanyetik aks tarafından kontrol edilen ilk endüstriyel robot kolunu geliştirdi . “Famulus” olarak adlandırılan bu robotik kol, türünün ilkiydi ve endüstriyi geleneksel hidrolik olarak çalıştırılan kollardan farklı bir alana götürdü.

1974 – Robotik Kol Sektöründe Patlama

1974, robotik için heyecan verici bir yıldı. David Silver, o sırada MIT’de bir öğrenciydi ve Gümüş Kol’u (Silver Am) icat etti. Küçük parçaların montajı için tasarlanan, operatörüne dokunsal geri bildirim sağlayan dokunmatik sensörlere sahip ilk robot kol oldu.

Ayrıca, Stanford Üniversitesi makine mühendisliği öğrencisi Victor Scheinman, Vicarm, Inc. şirketinin pazarladığı Stanford Arm olarak bilinen benzer bir kol yarattı. Aynı yıl, FANUC – Fabrika Otomasyonu ile Sayısal Kontrol – Japonya’daki fabrikalarına montaj için robotik kollar geliştirdi ve kurdu .

1977 – Yaskawa Robotics

Yaskawa Robotics, ilk robotik kolunu 1977 yılında Motoman L10’da tanıttı. Bu robotun beş ekseni vardı ve 10 Kilograma kadar taşıyabiliyordu . ASEA ayrıca, mikrobilgisayarlarla programlanabilen iki elektrikli endüstriyel robot tanıttı. Unimation, Vicarm’ı da bu yılın sonuna doğru satın aldı.

1978 – 1979 – Programlanabilir Makineler

Unimation ve Vicarm arasındaki yeni ittifak verimli geçti. 1978’de PUMA – Montaj için Programlanabilir Evrensel Makineyi yaptılar. Bu montaj robotu, bugüne kadar birçok araştırma laboratuvarında hala kullanılmaktadır. 1979’da Nachi ayrıca, nokta kaynağı için özel olarak tasarlanmış bir motor sürüş kolu geliştirdi.

1980’ler – Sanayi Büyümesi

1974, robotik kollar için heyecan verici bir yıl olmuş olsa da, 1980’ler, sektörün büyümesi için en önemli yıl olduğunu kanıtladı. 1980’de robotik girişimlerin desteklenmesi ve artması ile her ay piyasaya binlerce yeni robot sürüldü.

1981 yılı aynı zamanda pnömatik robotik kolların devreye girdiği yılları gördü, elektrik veya hidrolik sıvı yerine basınçlı hava kullananların yılı oldu.

1985 yılında, OTC Daihen, Miller Electronics şirketine robot tedarik etmeye başladı ve ASEA ve BBC Brown Boveri Ltd., her üyenin şirketin yarısını elinde bulunduran tek bir şirketle birleşti. Nachi, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir şube kurdu. Yaskawa Robotics, aynı anda 12 eksene kadar kontrol edebilen yeni bir kontrol bilgisayarı tanıttı .

1990’lar – Akıllı Robotlar

1992, aynı yıl kurulan FANUC, Robot Okulundan çıkan dünyanın ilk akıllı robot prototipinin tanıtımını yaptı. Başlangıçta 1985 yılında piyasaya sunulan Motoman ERC, 1994 yılında 21 eksene kadar kaldırabilmek için geliştirildi .

Robotik kolların gelişimi ile, bu on yılda protezdeki ilk uygulamalarını da görmüş olduk. 1993 yılında Campbell Aird adlı bir İskoç adam 1982’de kolunu kas kanserinden kaybettikten sonra ilk sibernetik robotik kolu yaptı. Aird, omzundaki kasları esneterek bu kolu vücuduna uydurarak kullanabildi.

2000’ler – Günümüz Robotik Kolları

2000’li yıllar, bugüne kadar robot endüstrisi için en heyecan verici zaman olduğunu kanıtladı. Teknolojideki ilerlemeler robotların görevlerinde daha verimli ve etkili olmalarını sağladı.

2000 yılında hassas bir mikrocerrahi yapabilen robotik kollardan oluşan bir koleksiyon olan da Vinci Surgical System’in tanıtımını yaptı. Bugüne kadar, bu sistem 1.700’den fazla hastaneye kurulmuş ve bir milyon ameliyatın dörtte üçünü gerçekleştirmiştir.

Neredeyse dünyadaki her otomotiv üreticisinin artık fabrikalarına monte edilmiş robotik kolları var ve montaj işlemini hızlandırıyorlar.

Tek bir vardiyada, normalde 200’den fazla araba monte edilirken 7/24 çalışmayla 600’den fazla araba monte edilir hale geldi.

Robotik kolun tarihi, da Vinci’nin orijinal tasarımlarından günümüzde yaygın olan gelişmiş robotik sistemlere kadar, uzun ve çeşitlidir. Şu anda, robotlar güneş sistemimizdeki gezegenlerin yüzeylerini dolaşmaktadırlar ve gelecek yıllar için evrenimizle ilgili bilgilerimizi ilerletecek bilgileri-verileri topluyorlar.

Bu robotik kolların uygulamaları büyümeye ve gelişmeye devam edecek. Bakalım gelecekte Robot Kolların gelişimi ne yönde olacak, teknoloji bizi nereye götürecek.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar