İçindekiler
Arduino İle Android Kontrollü Masa lambası
Merhaba arkadaşlar arduino ile çılgın projelerde olabildiğince hızlı ilerlemeye devam ediyoruz. Bu yazımızın konusu Arduino ile Android kontrollü masa lambası nasıl yapılır bunu öğreneceğiz. 🙂 Bu projeyi biz masa lambası olarak tasarladık ama isterseniz siz bu projeyi geliştirerek hemen her türlü elektrikli eşyayı kontrol edebilirsiniz. Kısa bilgilendirmeden sonra isterseniz zaman kaybetmeden işe koyulalım. 🙂
Malzeme Listesi
1- Herhangi Bir Arduino Modeli
2- 5V Role modülü
3– Hc-05 veya Hc-06 Bluetooth Modülü
4- Masa Lambası
Not: Tüm bu malzemeleri elektronik parça satan yerlerde bulabilirsiniz yada şu ve bu adreslerden internet üzerinden güvenle sipariş edebilirsiniz 🙂 Ayrıca eğer zamanım bol diyorsanız Çin’den de Aliexpress vasıtasıyla getirtebilirsiniz. Daha uygun fiyata gelecektir.
Arduino İle Android Kontrollü Masa lambası Devre Şeması
DİKKAT !! Bu projede 220 volt elektrik akımı kullanılmış olup önlemler alınarak proje uygulanmalıdır.
NOT: Arkadaşlar ben arduinoyu beslemek için devreye pil koydum ancak siz kullanmadığınız bir şarj aletini bağlayarak daha şık ve sabit bir tasarım elde edebilirsiniz. 🙂
Burada ilk kez karşılaştığımız role modülü, elektromanyetik çalışan bir devre elemanıdır. Yani üzerinden akım geçtiğinde başka bir elektrik devresinin açılıp kapanmasını sağlayan bir elektriksel anahtardır. Bu anahtar bir elektromıknatıs tarafından kontrol edilir. Ve piyasada 3 TL ile 5 TL arasında fiyatı bulunmaktadır. Bu modülü hazır alabileceğiniz gibi kendinizde yapabilirsiniz.
Modülümüz;
İç Tasarımı;
Modülümüz’ün toplamda 3 pin ve 3 de klemens olmak üzere 6 bağlantı noktası vardır. Burada dikkat etmemiz gereken kısım rolede NO (normalde açık) ve NC(normalde kapalı) çıkışlarıdır. NO çıkışı roleye güç vermediğinde gücü geçiren çıkış iken NC role tetiklendiğinde güç aktarımını sağlar. Eğer bu bağlantılar ters veya yanlış bağlanacak olursa büyük bir ihtimalle roleniz kısa devre yaparken evinizin sigortaları atıyor olacaktır. 🙂 Umarım anlaşılmıştır. 🙂
Eğer modülü siz yapmak isterseniz devre şeması aşağıdaki gibidir.
Bu devrede ki NPN transtörün amacı arduino roleyi direkt çalıştıracak kadar güçlü olmadığından roleyi ek bir güçle beslemek için bağlanmıştır. Aslında NPN transtör de bir nevi role görevi görmektedir.
Yazılım
Bu modülle çalışabilmek için bir kütüphaneye ihtiyaç duymuyoruz. Bir ledi kontrol etmekle bir roleyi kontrol etmek aynı şey yalnız bir led de 5 V gibi gerilim kullanırken roleye 220-240 V gerilim girmekte.
Bu proje için 2 tür yazılıma ihtiyaç duyuyoruz. Birincisi Android için olan uygulamamız. İkincisi ise Arduino için gerekli olan yazılım.
Bu projemizi şu yazımızda anlattığımız sistemi modifiye ederek geliştirdik. Taslak aynı hatta arduino kodu bile, diğerinden farkı ise led değil de bir masa lambası yakıp söndürüyoruz..
İlk olarak uygulamamızdan başlayalım..
Telefon uygulamamızda uygulamayı açmadan bluetooth modülümüzü telefonumuzla eşleştirmemiz lazım ilk eşleşmede modül şifre ister ve şifre genellikle “1234” tür değiştirmediyseniz.. Eşleşirdikten sonra uygulamamıza giriyoruz ve bağlan butonumuza tıklıyoruz burada eşleştirilmiş bluetooth aygıtları çıkacaktır. Modülümüzü seçiyoruz ve bağlandı yazısını gördükten sonra artık hazırız.. Yak butonuna tıkladığımızda uygulamamız arduinoya “1”değerini gönderecek ve rolemiz açılıp masa lambamız yanar iken serial monitörde “1” yazacaktır aynı şekilde söndür butonuna tıkladığımızda ise “0” değerini gönderip roleyi kapatıp lambayı söndürecektir ve serial monitörde “0”yazacaktır.
Uygulamayı buradan indirebilirsiniz..
Uygulama Tasarımı;
Uygulama Kodu;
Arduino
Yak Komutuna Karşılık;
Söndür Komutuna Karşılık;
Kod
//DONANIM PLUS ELEKTRONİK //TASARIM TOLGA SOYTEPE //İNSTAGRAM Tolgasyp //TWİTTER TSytpp // Arduino Bluetooth Modül İle role Kontrolü int role=2; // rolemizi 2. pine bağladık char data = 0; // Bluetooth modülünden gelen verileri yazdıracağımız data değişkenimizi tanımlıyoruz.. void setup() { Serial.begin(9600); // USb üzerinden serial iletişimi başlatıyoruz.. pinMode(role, OUTPUT); // rolemizin bağlı oldğu pini çıkış olarak tanımladık.. } void loop() { if(Serial.available() > 0) // bluetooth tan veri gelip gelmediğini kontrol ettik ve eğer geliyor ise; { data = Serial.read(); // gelen veriyi oku Serial.print(data); // serial monitöre yaz Serial.print(“\n”); // yeni hat if(data == ‘1’) // eğer gelen veri “1” ise; digitalWrite(role, HIGH); // role yak else if(data == ‘0’) // değil ise digitalWrite(role, LOW); // söndür }} |
Minik bir not: Arkadaşlar siteden kodu kopyalayınca tırnak işaretini farklı alıyor ve kod tam anlamıyla çalışmıyor kodun sağlıklı çalışabilmesi için kodu indirmenizi tavsiye ederim.
Projede kullanılan yazılım kodlarını buradan indirebilirsiniz 🙂
Bir yazının daha sonuna geldik umarım faydalı olmuştur anlamadığınız veya kafanıza takılan yerler olursa yorumda veya kişisel sosyal medya hesaplarımdan ulaşabilirsiniz. Kolay Gelsin 🙂
Yorum Yap