Kaydol
Giriş Yap
Parolanızı mı unuttunuz

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Üzgünüz, gönderi ekleme izniniz yok.

Sporun Hayatımızdaki Yeri Nedir?

Hepimizde biliyoruz ki sporun hayatımızdaki yeri, paha biçilemez bir parçadır. Spor yapmayan bir vücut her zaman sağlıksızdır. Spor yapan bir vücut ise her zaman sağlıklı, dirençli, güçlü olur. Çoğumuz günlük olarak spor yapmaya eriniyoruz ve bu da gün geçtikçe kalitesiz bir yaşam sürmemize sebep oluyor. Günlük yapılan spor hem yaşam kalitemizi artıracak hemde ileri ki zamanlarda yaşlanmaya bağlı oluşan hareketsizliği ortadan kaldıracaktır. Bu yüzden en azından günde sadece bir saat yürümek bile spor aktivitemizi artırır. Spor yapmak bir çok hastalığı engeller. Hayatta işlerimiz kadar sporda çok önemlidir. Sizlerde spor yapın ve sağlıklı kalın. 😎 Bende spor yapmak isteyen bir birey olaraktan bu sporu sizler için araştırdım sonuna kadar okumalısınız.  🙂

Sağlıklı bir vücuda sahip olmanın yolu spor yapmaktan geçer.Yani sporun hayatımızdaki yeri unutulmamalıdır. Spor yapmak, doğru ve yeterli miktarda solunum yapabilme yetisini güçlendirir. Spor sırasında terlenmesi sonucunda vücut toksinlerinden arınır. Spor yaparak yaşlılık etkilerinin çok daha az hissedilir olması sağlanabilir. Spor sonucunda cilde ve saç derisine kan pompalanarak cilt daha genç ve sağlıklı bir görünüm kazanır. Spor yapan insanların metabolizması daha güçlü olur, daha zor hastalanır ve daha hızlı iyileşme gösterirler. Spor yapan insanın beslenme dengesi de düzelir. Buna istinaden şişmansa kilo verir, zayıfsa kilo alır. Bilinen en sağlıklı kilo alma ve kilo verme yöntemi spordur. Çok çeşitli spor dalları içerisinde başkalarıyla birlikte yapılan sporlar daha tercih edilendir. Tek başına yapılan spor yapmak için kendini zorlamak pek çok insana güç gelir. Oysa tenis, voleybol, basketbol gibi başkalarıyla oynana oyunlara ya da bir cimnastik kulübünde toplu halde yapılan çalışmalara katılmak kolaydır. Ayrıca bu yoldan kişi toplumsal çevresini genişletme yeni ilişkiler kurma ve birlikte spor yapacak arkadaşlar edinme olanağı da bulur. Spor yapan bir insan formunu geliştirdikçe kendine güveni artar.

yapay zeka destekli haber sitesi

Spor yapmak kalbin ve akciğerlerin daha iyi çalışmasını sağlar. Spor yapmak solunum organlarını ve kasları kuvvetlendirir. Spor vücudun erken yaşlanmasını önler.Aslında spor yapmak  veya yararları bütün bu saydıklarımla sınırlı değildir anlayacağınız sporun hayatımızdaki yeri bambaşkadır. Nasıl nefes almazsak yaşayamıyorsak, spor yapmadan da sağlıklı fit bir hayat yaşayamayız.

Kalp hastalıklarından korunmak için “spor yapın” denildiğinde insanlar genellikle spor merkezlerine gidip, karmaşık ve ağır sporları yapmayı akla getiriyor. Halbuki  bu doğru değildir.
Çalışmalar bize şunu göstermektedir: Sağlıklı insanlarda, kalp hızının yaşa göre hesaplanmasıyla elde edilen değerin genelde %70’i kadar bir kalp hızına ulaşacak egzersizler uygun olduğudur. Bir başka deyimle, bazal (istirahat kalp hızının) %70’i kadar kalp hızına ulaşacak tempolu, kesiksiz bir egzersiz programı kalbi de koruyan doğru bir bir programdır. Örnek vermek gerekir ise, yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi aktiviteler bu klasmana girmektedir. En az 35 dakikalık tercihen 45-50 dakikalık, haftada en az 5 gün süreyle yapılacak bu tür egzersizler kalbi koruyucu etki göstermektedir. Özellikle 30. dakikadan sonra enerji kaynağı olarak yağların yanmaya başlaması ve bu egzersizlerin 40-50 dakikaya çıkmasıyla, 1 ile 4 saat kadar sürede yağların yanarak enerji kaynağı olarak kana karışması mümkündür.

Bu önemli bir bilgidir. Zira yapılan çalışmalarda, düzenli egzersiz yapan hastalarda koroner arter hastalarında (koroner damar dediğimiz kalbi besleyen damarların kısmı tıkanıklıklarında) kan akımının eskiye göre arttığı görülmektedir. Yani uygun beslenme, düzenli egzersiz ve kan kolesterol seviyelerinin düşürülmesiyle, (kötü huylunun düşürülmesi ve iyi huylunun ancak düzenli spor ile yükseltilmesi ile) başlangıç halindeki koroner kalp hastalığında bir işlem geçirmeden iyileşmek mümkündür.

Bu konuda çok dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise spora başlamadan önce gerekli ısınmanın yapılmasına çok dikkat edilmesidir. Isınmadan yapılan spor ve ani efor sarf edilmesinin kalp krizi ve ani ölümlere davetiye çıkardığına dikkatinizi çekmek isterim. Yani sporun hayatımızdaki yeri büyük diye kendimizi de feda etmeyelim.😁

Ayrıca hem hastalıklardan korunmada hem de spor programı öncesi, sonrasında beslenme tarzında miktar ve zamanlamaya dikkat edilmelidir. Özellikle kalp ve damar hastalıklarının korunmasında hayvani yağların tüketimini azaltılması ve daha çok sebze, baklagiller ve balık gibi gıdalara ağırlık verilmesi önerilmektedir. Hemen yemek sonrası dolu mide ile yapılacak sporun koroner kalp hastalarına oldukça zararlı olduğunu biliyoruz. Ancak spor, aç karınla da yapılmamalıdır.

Ama siz ben kiloluyum kilo vermek istiyorum diyorsanız da kendi deneyimlerime dayanarak bunu söylüyorum sabah aç karna erken saatlerde yapılan istikrarlı bir spor ile güzel bir kilo kaybına sahip olursunuz. Ayrıca şunu da atlamayın ben spor yapıyorum yemek yesem de sorun olmaz demeyin zayıflamanızda da en büyük etkenlerden birisi yediğiniz spora dayalı yemeklerdir. İlla ekmek yemiyorum diyip kendinizi kısıtlamayın  çünkü insan vücudunun da doğal karbonhidrata ihtiyacı vardır. İşte bu yüzden de size en güzel önerim yulaf ezmesidir.

Düzenli yapılan sporun, kalp hastalığına sebep olması söz konusu değildir; ancak daha önceden var olan ve bilinmeyen, kalbin romatizmal kapak hastalığı, hipertrofik kardiyomyopati gibi kalp kasının fazla geliştiği hastalıklar, erken gelişen damar sertliği, koroner arter dediğimiz kalbi besleyen damarların doğuştan anomalileri ve kalbin bazı yapısal hastalıkları bazen spor esnasında önemli ritim bozuklukları, bayılmalar, kalp yetersizliği ve hatta ölümlere dahi sebep olabilir.

Ancak bilinçli ve kontrol altında yapılan bir egzersiz ile sporun kalp krizini tetiklemesinden değil, aksine koruyucu özelliğinden bahsetmek gerekir.

 SPOR YAPMANIN FAYDALARI

1. Sağlığınızın değerini anlamanıza yardımcı olur.
2. Yaşam kalitenizi arttırmanıza ve geliştirmenize yardımcı olur.
3. Fiziksel performansınızı geliştirir.
4. Kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
5. Maksimum oksijen kapasitenizi arttırır.
6.Soğuk ortamlara çabuk adapte olma kabiliyetinizi artırır.
7. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olur.
8. Yeni insanlarla karşılaşmanıza ve yeni arkadaşlar edinmenize yardımcı olur.
9. İyi bir fiziksel görünüş sağlar.
10. Kendinize olan güven duygunuzu arttırır.
11. Rahat olmanıza yardımcı olur.
12. Kısa süreli bilgileri hafızanızda tutma kabiliyetini geliştirir.
13. Fiziksel zindeliğinizi geliştirerek, hayata daha yaratıcı olarak adapte olmanızı sağlar.
14. Spor yapmak, sıkıntılarınızın azalmasına, eğlenme ve neşelenmenize, kısaca hayattan zevk almanıza yardımcı olur.
15. Akciğer kapasitenizi arttırarak, oksijenin akciğerlerden kana geçebilme kabiliyetini arttırır.
16. Kalp krizi geçirdikten sonra, hayatta kalma şansınızı arttırır.
17. Koroner de kan pıhtılaşma hassasiyetini düşürür.
18. Kandaki yoğunlaşmayı azaltır
19. Kalbinizin daha verimli pompalama işlevini yapmasını sağlar.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar