Microsoft Excel uygulaması Microsoft şirketi tarafından tasarlanmış ve üretilmiş bir programdır. Excel uygulaması elektronik tablolar oluşturabilmek ve oluşturulan bu tablolar üzerinde düzenlemeler yapabilmek için kullanılmakta olan ve hem Windows hem de Mac OS X işletim sistemine sahip cihazlarda kullanılabilmekte olan elektronik bir tablo programıdır. Excel uygulaması sayesinde aktif ve yoğun olarak bilgisayar kullanmakta olan kişiler birçok çeşitli formülü kolayca kullanabilir ve elektronik tablolama ile gerekli sistemleri sağlayarak; organize etme, hesaplama, raporlama, Excel toplama işlemi gibi birçok işlemi kolaylıkla gerçekleştirebilirler.
Microsoft Excel uygulaması öğrenciler öğretmenler ofis çalışanları gibi birçok kişi ve statü tarafından kullanılmakta olan elektronik bir tablolama programıdır. Excel toplama işlemi, biçimlendirme, diğer hesaplama modülleri, raporlama gibi birçok özelliğe sahip olmasıyla geniş bir kesim ve kitle tarafından oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Bilgisayarlarda oluşturulmak istenen tablo ile ilgili dokümanları düz bir dosya içerisinde oluşturmak oldukça yorucu ve zahmetli olabilir. Bu gibi durumlarda hayata ve kişilere oldukça kolaylık sağlayacak, Excel toplama formülü gibi birçok özellik ile destek vermekte olan Excel uygulaması kullanılmakta ve işlem süreçleri kolaylıkla tamamlanabilmektedir.
Örneğin; toplama işlemi ile aylık kazancınızı ya da harcamalarınızın tamamını toplayarak kontrol edebilir ve kolaylıkla sonuca ulaşabilirsiniz. Yalnızca bunun gibi basit ya da günlük toplama işlemlerinde değil, iş konusunda daha karışık alanlarda da birçok formül ile destek sağlamaktadır.
İçindekiler
Excel Toplama İşlemi Nasıl Yapılır?
Microsoft Excel toplama işlemini veya excel toplama formülü kullanmak için aşağıdaki adımları takip ederek formülleri ve sonuçlarını öğrenebilirsiniz.
Windows Excelde Toplama İşlemi
- Toplama işlemi yapmak istediğiniz rakamların ya da sayıların mevcut olduğu hücrelerin yanındaki bir hücreyi seçiniz.
- Excel sayfasının üst kısmında bulunan giriş sekmesine giriniz.
- Sekmenin düzenleme kısmına geliniz. Genellikle en sağ kısımda bulunmaktadır.
- Excel toplama işlemi yapabilmek için düzenleme bölümünde yer alan otomatik toplam butonuna tıklayınız.
- Butona tıkladığınız zaman seçmiş olduğunuz hücrede toplama formülü otomatik olarak çıkacaktır.
- Bilgisayarınızın sol alt kısmında bulunan Ctrl tuşuna basılı tutarak toplama işlemi yapmak istediğiniz hücreleri seçiniz. Eğer çok fazla hücre seçimi yapacaksınız seçmiş olduğunuz hücre kesik satırlar şeklinde çizili iken sağ alt kısmında bulunan ok işaretinden sağa doğru seçim ekranını kaydırarak hücre aralığını belirleyebilirsiniz.
- Excel toplama işlemi için seçmiş olduğunuz satırların hemen yanında topla formülünün mevcut olduğu ekranda seçtiğiniz hücreler formüle dahil olacak şekilde görüntülenecektir.
- Enter tuşuna basarak toplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Excel toplama formülü;
- =TOPLA(A1;B1;D1) şeklinde ya da =TOPLA(A1:D1) şeklinde formülü boş herhangi bir hücrede kullanarak toplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
- Seçmiş olduğunuz hücreler arasına noktalı virgül (;) koyarsanız seçtiğiniz hücreler tek tek toplumu formülüne yazılacaktır.
- Seçmiş olduğunuz hücreler arasına 2. örnekteki gibi iki nokta (:) koyarsanız seçtiğiniz hücre aralığındaki tüm hücreler formüle yazılacaktır.
- Örneğin; toplanacak sayılarınız,
A1 hücresinde 10,
B1 hücresinde 15,
C1 hücresinde 20,
D1 hücresinde 25 olsun. - =TOPLA(A1;B1;D1) formülünü kullandığınız zaman; toplam sonucu 50 olacaktır. Çünkü aralık C1’i kapsamamaktadır.
- =TOPLA(A1:D1) formülünü kullandığınız zaman; toplam sonuç 70 olacaktır. Çünkü aralık A1 ile D1 arasındaki tüm hücreleri kapsamaktadır.
Mac OS Excelde Toplama İşlemi
- Excel uygulamasını açınız.
- Toplama işlemi yapmak istediğiniz sayıların bulunduğu hücrelerin hemen yanında bulunan ve toplam sonucunun yazılmasını istediğimiz hücreyi seçiniz.
- Excel sayfasının en üst kısmında bulunan giriş sekmesine tıklayınız.
- Excel toplama işlemini yapabilmek için giriş sekmesinin en sağ kısmında bulunan düzenleme bölümüne geliniz.
- Otomatik toplam butonuna tıklayınız.
- Toplama işlemi yapmak istediğiniz hücre aralığını belirleyerek enter tuşuna basınız.
- Eğer hücreleri tek tek seçmek istiyorsanız klavyenizden Ctrl tuşuna basılı tutarak hücre belirleme işlemini tek tek olacak şekilde yapabilirsiniz.
- Eğer tek tek seçilemeyecek kadar fazla veri seçeceksiniz toplama işlemi yapılacak olan hücrenin hemen sağ alt kısmında bulunan ok işaretini sağ ya da aşağı doğru kaydırarak satırları ve sütunları seçebilirsiniz.
- Ardından enter tuşuna basarak toplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Excel Sütun Toplama İşlemi Nasıl Yapılır?
Excel sütun toplama işlemi için TOPLA formülünü kullanmanız gerekmektedir. Tıpkı toplama işleminde mevcut olan satır toplama eyleminde olduğu gibi Excel sütun toplama işleminde de TOPLA formülü kullanılmaktadır. Aşağıdaki adımları takip ederek topla formülü hakkında bilgi alabilir ve Excel toplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
- Excel uygulamasını açınız.
- Excel sütun toplama işlemi yapmak istediğiniz belgeyi açtıktan sonra toplamak istediğiniz sütunların en sağında yani en sonunda yer alan sayının hemen altındaki hücreyi seçiniz.
- Giriş sekmesine Excel üzerinden giriş yaptıktan sonra düzenle bölümünde yer alan otomatik toplam butonuna tıklayınız.
- Toplama işlemi yapmak istediğiniz hücre aralığını seçiniz ve enter tuşuna basınız.
Excel toplama formülü;
- =TOPLA(A4;A5;A7) şeklinde ya da =TOPLA(A4:A7) şeklinde formülü boş herhangi bir hücrede kullanarak toplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
- Seçtiğiniz hücrelerin arasına; işareti koyarsanız yalnızca formüle eklemiş olduğunuz hücreler toplama işlemine dahil edilir.
- Excel sütun toplama işlemi için seçmiş olduğunuz hücreler arasına: işareti koyarsanız belirlemiş olduğunuz iki hücre arasındaki tüm hücreler toplama işlemine dahil edilir.
- Örneğin; toplanacak sayılarınız,
A4 hücresinde 10,
A5 hücresinde 15,
A6 hücresinde 20,
A7 hücresinde 25 olsun. - =TOPLA(A4;A5;A7) formülünü kullandığınız zaman; toplam sonucu 50 olacaktır. Çünkü aralık A6’yı kapsamamaktadır.
- =TOPLA(A4:A7) formülünü kullandığınız zaman; toplam sonuç 70 olacaktır. Çünkü aralık A4 ile A7 arasındaki tüm hücreleri kapsamaktadır.
Çok açıklayıcı oldu teşekkürler
Çok iyi
Ecel seviyorum
Toplama toplama olalı bu kadar detaylı yazı görmedi. Teşekkürler.