Kaydol
Giriş Yap
Parolanızı mı unuttunuz

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Üzgünüz, gönderi ekleme izniniz yok.

Excel Nedir? Tüm Ayrıntıları ile Microsoft Excel

Excel nedir? Bu sorunun cevabını bilen var mı? Yaşadığımız ülkede çok fazla excel programı kullanılsa da kaynak olarak eksiklerimiz var. Bilindiği üzere excel diğer office programlarına göre daha karmaşık bir yapıya sahip. Bir kişinin açıp da tek başına excelin her özelliğin üstesinden gelmesinin imkanı yok. Eğer geldim diyorsanız yoruma yazabilirsiniz. Excel hakkında sizlere Donanım Plus ailesi olarak bir eğitim serisi hazırlıyoruz. Elimizden geldiğince her noktaya değinmeye çalışacağız olur da anlamadığınız bir nokta olursa rahatlıkla yoruma yazabilirsiniz. Şimdi serimize excel nedir’in tanımını yaparak başlayalım.

Microsoft Excel Nedir?

Excel , Microsoft tarafından geliştirilen ve Microsoft Ofis paketinin içinde yer alan bir yazılım programıdır. Excel ilk olarak Microsoft’taki geliştirme sırasındaki adı Odyssey idi ve sonra 30 Eylül 1985’te piyasaya sürüldü. Çok yönlülüğü ve gücü nedeniyle Excel, 1985’ten bu yana iş dünyasında en çok kullanılan yazılım programlarından biri haline geldi. Excel diğer ofis programları ile uyumlu çalışabilen satır ve sütundan oluşan bir Microsoft Office programıdır.

yapay zeka destekli haber sitesi

Microsoft Excel, .xls veya .xlsx dosya uzantısıyla kaydedilir. Excel programı; sayılar, tarihler, rakamlar matematik kuralları hesaplamaları yapan bir yazılıma sahiptir.  Aynı zamanda E-tablolar oluşturabilir ve düzenleyebilir. Excel’in genel kullanımları arasında hücre tabanlı hesaplama, eksen tabanlı tablolar ve çeşitli grafik araçları bulunur. Yani bu sizin çok rahat matematik hesaplamaları yapabileceğiniz aynı zamanda tablolar, grafikler ile oran hesaplaya bileceğiniz anlamına geliyor. Örneğin, bir Excel e-tablosuyla aylık bir bütçe oluşturabilir, işletme giderlerini izleyebilir veya büyük miktarda verileri sıralayabilir ve düzenleyebilirsiniz. Çoğumuz hesap yapmakta iyi değiliz, işletme sahipleri excel kullanmayı öğrendiği zaman büyük oranda işlerini kolaylaştıracak bir program.

Yazıda da bahsettiğimiz gibi excel tek tek hücrelerden oluşur. Excel’in 2007 ve sonrasında çıkan sürümlerinde 1,048,576 satır ve 16,384 sütun kullanılabilmektedir. Bu hücrelere de satır ve sütun olarak ayrım yapılır. Hücrelerin her biri, formüller kullanılarak hesaplanabilen metin veya sayısal değerler içerebilir.

Örnekle Microsoft Excel;

Bir işletmede çalışıyorsunuz ve ustanız size excel programı ile gelen ürünlerden kaç tane alındığını, kaç tane satıldığını ve ne kadar kar ettiğini hesaplamanızı istiyor ya da bir televizyon kanalında çalışıyorsunuz hangi dizi ne kadar izlenmiş, işte bunların hepsini excel ile kolayca öğrenebilirsiniz.

Microsoft Excel Nerelerde Kullanılır?

Geçmişten günümüze teknoloji hızla ilerlemektedir. Bununla birlikte bütün işletmeler kağıdı kalemi bırakıp Microsoft Office gibi programlara yönelmişlerdir. Çünkü E-tablolar olağanüstü güçlü araçlardır ve iş dünyasında verileri depolamak ve değiştirmek için sıklıkla kullanılır. İnsanların günlerce bir KDV hesaplaması yerine excel sayesinde dakikalar içinde bütün hesaplar kolayca oluşuyor.

Özel hayatınızda da excel kullanabilirsiniz. Öğretmeniniz bir ödev vermiştir bu ödevi kolayca Microsoft excel ile yapabilirsiniz.Bu bir matematik işlemi, grafik, tablo gibi şeyler olabilir. Aslında excel çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu anlattıklarımız excel için fazla örnekler olmaya bilir. Aklınıza gelebilecek çoğu uygulamayı excel ile yapabilirsiniz.

Microsoft Excel İle Neler Yapılabilir?

1- Excel ile aylık müşteriye satılan ürün takibi

2- Excel ile aylık müşteri ödemeleri

3- Excel ile aylık gelir gider hesaplama

4- Excel ile işletmede çalışan işçilerin çalışma saatini hesaplama

5- Excel ile çalışan maaşlarını hesaplama

6- Excel ile öğrenci not hesaplama

7- Excel ile öğrenci harf notu hesaplatma

8- Excel ile toplama,çıkarma,çarpma,bölme,ortalama alma, mod alma, karakök alma vb. hesaplamalar yaptırma

9- Excel ile şirket performansını ölçer grafik ve tablo oluşturma

10- Excel ile geçmiş verilere dayanarak gelecek 3 yıllık tahmin de bulunma

11- Excel ile veri madenciliği yapma

12- Excel ile resim ekleyebilme

13- Excel ile metin yazabilme

14- Excel ile otomatik raporlama ve çağırma

15- Excel ile formül oluşturabilme

Bunlar gibi bir çok örnek yazılabilir. Ancak sizin de aklınızda bir fikir oluştuğunu düşünüyorum.

Bir sonraki eğitim yazımızı okumayı unutma😋😊

Yorum Yap

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar