Kaydol
Giriş Yap
Parolanızı mı unuttunuz

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Üzgünüz, gönderi ekleme izniniz yok.

Proton Pil Nedir? Bilmeniz Gereken Üç Şey

Proton pil nedir? Çevremizde gördüğümüz çoğu elektronik cihaz, lityum pil teknolojisi ile çalışıyor. Hayatımızın her noktasında olan bu piller tarihe karışabilir. Avustralya – Melbourne’de bulunan RMIT Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, karbon ve suyla çalışan alternatif bir pil prototipini oluşturdular. Bu ucuz, çevre dostu materyallerle üretilen batarya çözümü, şarj edilebilir ilk proton bataryasıdır. Bizde sizler için Proton Pil nedir? ne değildir? diyerek den aşağıdaki 3 iyi özelliği sıraladık.

1 – Verimlilik

Dünyada lityum kaynağı sadece bir kaç ülkede çok fazla çıkartılıyor ve lityum pillere dahil olan diğer nadir toprak metalleri giderek daha azalan, pahalı bir kaynak haline geliyor. Buna karşılık proton bataryası, gezegenimizdeki en bol bulunan malzemelerden biri olan karbondan yapılmış bir elektrota sahiptir ve su moleküllerini bölmekle yükümlüdür. Baş araştırmacı John Andrews, yaptığı açıklamada “Avantaj şu ki, protonları karbon bazlı bir malzemede depolayacağız ki bu da bol miktarda mevcut ve biz de mevcut olan sudan proton alıyoruz.” diyor.

yapay zeka destekli haber sitesi

2 – Şarj Edilebilir

RMIT pili, herhangi bir diğer şarj edilebilir pil gibi bir şarj portuna takılabilir. Bundan sonra ne olacağı son derece basittir: güç kaynağındaki elektrik, pilin elektrotunda karbonla bağlanan protonlar üreten su moleküllerini böler. Protonlar tekrar yakıt hücresinden geçmek için tekrar serbest bırakılır, burada su oluşturmak ve güç üretmek için hava ile etkileşirler.

Bir RMIT basın bültenine göre , deneyler, sadece 5.5 santimetre santimetrelik (0.85 inç kare) bir aktif yüzey alanına sahip olan küçük pilin, ticari olarak temin edilebilen lityum-iyon pilleri olarak birim başına enerji depolayabildiğini gösterdi.

3 – Sıfır Karbon Emisyonu

Geleneksel pillerin lityum ve diğer nadir toprak metalleri madenciliğine kaynak oluşturması, ekosistemlere kimyasal maddelerin dökülmesi ve bitki örtüsünün olumsuz etkilenmesi gibi birçok çevresel sonuca sahip olabilir. Madenciliğin karbon ayak izine ek olarak, iletken malzemelerin işlenmesi, en çok fosil yakıtlardan gelen elektrik anlamına gelen önemli bir enerji gerektirir.

RMIT ekibi, proton bataryasının beş ila on yıl içinde piyasaya sürülebileceğini tahmin ediyor. Bu aynı zamanda çevre için iyi bir haber, çünkü batarya depolama ihtiyaçlarının, temiz enerjiye doğru yönelme düşüncesi ile yükselmesi bekleniyor. Andrews’a göre, pilleri mevcut olduğunda, Tesla’nın Powerwall’larıyla ve hatta belki de bir gün ülkesinde dalgalanan büyük Tesla bataryasıyla rekabet edebilir.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar