Bu yazımda Excel Hücreleri Kilitleme nedir? Nasıl yapılır? Sorularına cevap verecek nasıl yapmanız gerektiğini göstereceğim.
Excel uygulaması ile yapılmakta olan organize etme raporlama hesaplama Excel hücrelerini kilitleme gibi birçok işlem ve özellik mevcuttur. Bunların aralarında en çok kullanılmakta olan ve faydası olan işlemlerden biri olarak Excel hücrelerini kilitleme özelliğidir. Microsoft Excel uygulaması birçok kesimin kullanmakta olduğu, ofis çalışanlarından öğrencilere öğretmenlerden evde çalışan kişilere kadar birçok kişinin kullandığı bir elektronik tablolama programıdır. İçerisinde mevcut olan Excel hücre kilitleme gibi özellikler birçok konuda fayda sağlıyor olup işlemleri ve yaşantıyı kolaylaştırmaya yönelik özellikler sunmaktadır.
Bilgisayarlar üzerinde oluşturulmak istenilen birçok tabloyla ilgili dokümanları bir Word dosyası ya da text dosyası içerisinde düz bir şekilde kullanmak yerine Excel üzerinde tablo şeklinde oluşturmak yorucu ve zahmetli bir işlem sürecinden sizi kurtarmaya yardımcı olacaktır. Bu gibi durumlarda oldukça kolaylık sağlayan Excel programında Excel hücreleri kilitleme gibi birçok özellik kullanılarak işlem süreçlerini kısaltmakta ve özellikle iş hayatında ve öğrenim hayatında kişilere yardımcı olmaktadır.
Bu makalemizde Excel uygulamasının sunmuş olduğu birçok özellikten biri olan Excel hücreleri kilitleme özelliğini nasıl kullanıldığını ve ne işe yaradığını anlatıyor olacağız ve sizlerle paylaşarak gerekli bilgiyi ediniyor olmanızı sağlayacağız.
Microsoft Excel’de Hücreleri Kilitleme Özelliği Ne İşe Yaramaktadır?
Microsoft Excel hücre kilitleme özelliği parola korumasından ziyade mevcut olan Excel çalışma kitabındaki hücrelerin bazılarını kilitleme işlemidir. Bu işlem hücrelerin kilidi açılarak ve kilitlenerek gerçekleştirildiği zaman kullanılmak istendiği zaman dilimi içerisinde kullanılıp sonrasında veriyi güvenli bir şekilde saklamayı sağlamaktadır.
Örneğin; Excel kullanmakta olan bir öğrenci olduğunuzu varsayalım. Bir belediyenin verileri ile çalışma yapacaksınız ve bu verilerin tamamını korumanız gerekiyor. Ancak çalışma kitabında korumayı etkinleştirdikten sonra da belediye verilerinin içindeki birkaç hücre üzerinde değişiklik yapmak istiyorsunuz. Bu durumda Excel hücreleri kilitleme özelliği kullanılmaktadır. Mevcut olan çalışma dosyası üzerinde parola korumasını etkinleştirme işlemini yapmadan önce, çalışma kitabı üzerindeki bazı hücrelerin kilidini açmış olmamız gerekmektedir ki gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Belediye verileri ile ilgili güncellemeleri ve düzenlemeleri yaptıktan sonra ve çalışma kitabı ile işinizi bitirdikten sonra hücreleri tekrar kilitleyebilirsiniz.
Microsoft Excel’de Hücreleri Kilitleme Nasıl Yapılmaktadır?
- Bilgisayarınızdan Microsoft Excel uygulamasını açınız.
- Kilitleme işlemi yapmak istediğiniz hücreleri seçiniz.
- Sekmelerde mevcut olan giriş seçeneğine tıklayınız.
- Giriş sekmesinde pano, yazı tipi, hizalama, sayı gibi birçok seçenek bulunmaktadır. Buradan hizalama bölümüne geliniz.
- Hizalama bölümünde sağ alt kısımda yer alan etrafı pencere köşeli ile kapalı sağ aşağı doğru bakan ok işaretine tıklayınız.
- Ekrana hücreleri biçimlendir seçeneği açılacaktır.
- Üste yer alan hücreleri biçimlendirme sekmelerinden en sağda yer alan koruma sekmesine tıklayınız.
- Ekranda kilitli ve gizli şeklinde iki tane seçenek çıkacaktır. Kilitli seçeneğinin yanındaki onay kutusunu işaretleyiniz ve tamam butonuna tıklayınız.
NOT: Excel hücreleri kilitleme ya da koruma işlemini uygulamış olmadığınız bir çalışma kitabı üzerinde ya da bir çalışma sayfasında bu adımları denerseniz hücrelerin zaten mevcutta kilitlenmiş olduğunu göreceksiniz. Bu durum çalışma kitabını ya da üzerinde çalışmış olduğunuz çalışma sayfasını korumaya alma işlemini gerçekleştirmek için hücrelerin kilitlenmeye hazır olduğunu göstermektedir.
- Üst menülerde yer alan gözden geçir sekmesine geliniz.
- Excel hücreleri kilitleme işlemi yapmak için açılan ekranda değişiklikler ya da koru seçeneği şeklinde yer alan grubuna geliniz.
- Sağ alt kısmında kilit işareti olan ve sayfayı Koru şeklinde üzerinde yazı bulunan seçeneğe tıklayınız. Eğer birden fazla sayfayı koruma işlemi yapacaksanız kaydetmiş olduğunuz çalışma kitabının tamamını korumak için aynı bölümde yer alan sayfayı Koru seçeneğinin yanındaki çalışma kitabını koru seçeneğine tıklayınız.
- Excel hücreleri kilitleme işlemi yapmak için tıkladığınızda açılan ekrandan sütunlarla satırlarla ya da hücrelerle ilgili koruma seçeneklerini belirleyip tamam butonuna tıklayınız.
NOT: Microsoft Excel üzerinde bir çalışma sayfasını ya da herhangi bir çalışma kitabını kilitleme işlemini yapmadan önce üzerinde değişiklik yapmak isteyeceğiniz hücrelerin kilidini kaldırmak oldukça önemlidir. Excel hücreleri kilitleme işlemi gerçekleştirmiş olduğunuz hücrelerin kilidini kaldırıp düzenleme yapmanız gerekmektedir, ancak koruma işlemi yapmayı uyguladıktan sonra da Excel hücrelerinde kilidi kaldırma işlemi yapabilirsiniz. Korumayı kaldırmak için ve Excel hücrelerini kilitleme işlemini bazı hücreler için belirlemek adına parolayı kaldırmanız gerekmektedir.
Microsoft Excel Hücreleri Kilitleme ya da Sayfa Korumasını Kaldırma İşlemi Nasıl Yapılır?
- Kullanmakta olduğunuz bilgisayarlarınızda Microsoft Excel uygulamasını açınız.
- Üst kısımda yer alan sekmelerin arasında orta kısımlarda mevcut olan gözden geçir seçeneğine tıklayınız.
- Açılan ekrandan değişiklikler ya da konu şeklinde yazan gruba geliniz.
- Excel hücreleri kilitleme ya da sayfa korumasını kaldırmak için bu alanda yer alan sayfayı koru ya da çalışma kitabını koru seçeneğine tıklayınız.
- Eğer mevcut olduğunuz Excel sayfasını korumak ve bu sayfa üzerinde düzenleme yapmak istiyorsanız sayfayı koru seçeneğini, eğer tüm Excel çalışma kitabı üzerinde düzenleme yapmak istiyorsanız ve mevcut olan tüm sayfaların korunmasını istiyorsanız çalışma kitabını koru seçeneğini tıklayınız.
- Ekrana sayfayı Koru başlığı altında ufak bir pencere açılacaktır.
- Açılan pencerede en üst kısımda yer alan sayfa kurumasını kaldırma parolası bölümüne kaldırma parolasını girdiğiniz zaman sayfa korumasını kaldırma işlemi gerçekleştirilmiş olacaktır.
Daha fazla Excel ipucu için buradaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Aradığım yazı teşekkürler.