Kaydol
Giriş Yap
Parolanızı mı unuttunuz

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Üzgünüz, gönderi ekleme izniniz yok.

RSS Nedir? RSS WordPress’te nasıl kullanılır?(Her Ayrıntısıyla)

Web sitelerinde mutlaka RSS simgesini  görmüşsünüzdür. Peki hiç merak ettiniz mi RSS nedir? Ne İşe yarar bu RSS ? Nasıl kullanılır?  Nasıl takip edilir? WordPress sitenizi büyütmek için RSS’i nasıl kullanırız?

Bu soruların cevaplarını arıyorsanız eğer kesinlikle doğru yerdesiniz.  Bu yazıda RSS’nin ne olduğunu, RSS’i nasıl takip edebileceğinizi, RSS’nin faydalarının neler olduğunu ve WordPress bloğunuzu büyütmek için nasıl kullanacağınızı açıklayacağız.

yapay zeka destekli haber sitesi

RSS Nedir?

RSS, haber sitelerinin, blogların veya da bunu gibi sürekli güncellenen sistemlerin güncellemelerinden geri kalmamanız için kullanılan ve bazı site ve dosya formatları ile çalışan bir doküman takip sistemidir.

RSS’nin açılımı ise Really Simple Syndication-  Gerçekten Basit Dağıtım şeklindedir. İnternette sizi ilgilendiren her web sitesini, her yazıyı takip etmek zordur. Her gün aynı haber sitelerini, blogları ziyaret etmek yerine, bu sitelerdeki başlıkları toplamak ve bunları doğrudan bilgisayarınıza veya uygulamaya otomatik olarak yüklemek için RSS’den faydalanabilirsiniz.

RSS Feed Nasıl Çalışır?

RSS Feed, .rss ve .xml biçimindeki dosyaları takip ederek standart bir formatta önünüze sunan bir dosyadır. Bu yayın tam makalelerinizi veya özetinizi , tarih, yazar, kategori vb. Her öğenin meta verilerini içerir. Bu XML format bir RSS okuyucu tarafından okunur. Bilgisayardan telefona kadar her cihaz için yapılmış RSS okuyucu vardır. RSS URL’sini kopyalayıp RSS okuyucunuza yapıştırdığınızda,o sitenin feed’ine abone olursunuz.(Bir sitenin Feed’i ise şu şekildedir siteadresi.com/feed)

Bir örnek ile bakarsak RSS Feed burdaki gibi görünür:

Bütün WordPress web siteleri kendinden bir RSS Feed ile gelir. Varsayılan olarak, WordPress sitenizin her sayfası, web sitenizin RSS yayın yerini gösteren bir meta etiket içerir

RSS’nin Faydaları Nelerdir?

# RSS, kullanıcıların içeriğinize abone olmasını kolaylaştırır. Web sitesindeki hitinizi artırır.

# Aboneler, web sitenizin URL’sini hatırlamak zorunda kalmaz; çünkü içeriği, tüm favori web sitelerini bir kerede okumak istedikleri merkezi bir konuma getirebilirler.

# RSS beslemeleri, blogunuzun etrafında sadık bir takipci oluşturmanıza ve içeriklerinizi okurlara hızlı bir şekilde ulaştırmanıza yardımcı olur. 

# RSS abonelerinin içeriğinizi sosyal medyada paylaşma olasılığı daha yüksektir. 

# Bir okuyucu olarak, favori web sitelerinize abone olabilir ve hepsini tek bir yerden okuyabilirsiniz. 

# RSS Feed aynı zamanda favori haber sitelerini ve blogları çok hızlı bir şekilde göz gezdirmeniz açısından çok işlevseldir.

# RSS’yi verimli bir şekilde kullanarak, okuma sürenizi gerçekten en üst düzeye çıkartabilirsiniz.

En İyi RSS Okuyucular

Ücretli ve ücretsiz bir çok RSS Feed bulunmakta işte size en popüler bir o kadarda işlevsel  5 en iyi RSS okuyucu.

Feedly

Piyasanın en çok kullanılan RSS okuyucusundan biridir. Tek yapmanız gereken tarayıcınıza kurmanız ve yazılarını görmek istediğiniz siteleri ekliyorsunuz ve hazır.

Feedly’nin Chrome tarayıcı eklentisine buradan, Android uygulamasına buradan, iOS uygulamasına da buradan ulaşabilirsiniz.

Reeder

Windows işletim sistemlerinde olmasa da iOS ve Mac için özel olarak hazırlanmıştır. Eğer bir İOS ve yada Mac kullanıyorsanız eğer bu okuyucu tam sizlik.

FeedReader

Bir başka RSS Feed olan FeedReader diğerlerine göre en eskilerinden biridir. İlk zamanlarında bir istemci programı olarak hayatını devam ettirirken şimdilerde ise çevrim içi okumaya imkan veren ve mobil uygulamasını da barındıran bir okuyucu oldu.

 RSSOwl

Bu yazılımı diğerlerinden ayıran özelliği- eksi özelliği desek daha doğru olur bir mobil versiyonunun ve tarayıcı eklentisinin olmaması. RSSOwl kullanmak için bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor.

Ayrıca  Linux, Windows ve Mac desteğide bulunuyor.

İndirmek için ise buraya tıklamanız yeterli olacaktır.

 FeedBooster

Bir başka RSS Feed olan FeedBooster diğerlerinden ayıran ve en dikkat çekici özelliği sanırım tasarımı olacaktır.Tasarımından dolayı indirmeyi seçebilirsiniz.

Favori Sitelerinizi Okumak İçin RSS Feed Nasıl Kullanılır?

Rss Feed vasıtasıyla web sitenize okurlarınızın abone olabileceklerini söylemiştik, gelelim nasıl kullanılacağına. Diyelim ki yukarıdaki her hangi bir RSS okuyucuya karar verdiniz ne yapacaksınız?

Biz okuyucu olarak Feedly’yi kullanmanızı öneriyoruz. Basit sade bir ara yüzü ile her kullanıcıya erişen bir yazılım, ayrıca her platformu da desteklemekte.

Feedly’yi kullanarak, RSS aboneliklerinizi cihazlarınızda senkronize edebilir ve bıraktığınız her yerden okumaya devam edebilirsiniz. Favori web sitelerinizi Feedly’e eklemek gerçekten basittir,

İlk önce Create Your First Feed yazısına tıklayarak klasör oluşturuyoruz bu sizin kategoriniz olacak örneğin bu haberlerim gibi bir şey yazabilirsiniz.

Kaydettikten sonra ise Add Content  yazısına tıklayarak takip etmek istediğiniz web sitesinin feed adresini yazmanız gerekiyor( bu sadece isimde olabilir) Örn: donanimplus.com/feed (İlk takip ettiğiniz web sitesi de biz olursak ayrı bir mutlu oluruz :D)

Abone olmak için ise Follow butonunu tıklamanız yeterlidir.

Not: Bundan sonraki kısım WordPress web sitesi yöneticilerine yöneliktir.

WordPress Web Sitenizi RSS Feed Uyumlu Yapın

Bir WordPress web sahibi olarak, web siteniz zaten bir RSS yayını yayınlar, yani ekstra bir şey yapmanıza gerek yoktur. RSS özet akışınızı site adresinizinsonuna /feed/ yazarak bulabilirsiniz.

Örneğin: https://donanimplus.com/feed

Yan sütununuza veya başka bir öne çıkan konuma bir RSS simgesi ekleyerek ziyaretçileri RSS yayına abone olmaya teşvik edebilirsiniz.

Web Sitenize Başka Bir Sitenin RSS Feed’ini Ekleyin 

Diyelim iki web siteniz var ve içeriklerinizi bu web sitenizde de aynı anda paylaşmak istiyorsunuz. Tam zamanlı paylaşım yapmak RSS ile mümkündür. Nasıl mı?

WordPress’in güzel özelliklerinden biride, bileşene ekleyebileceğiniz bir rss alanı vermesidir. Bunu yapmak için ise…

Tek yapmanız gereken Görünüm/Bileşenler gitmek ve RSS kutucuğunu istediğimiz bir yere sürüklemektir.

Sadece Kategorilerin RSS Feed’ini Almak

(Siteadresiniz.com/feed)’den bütün web sitesinin Feed’ini alırsınız, sizinde web siteniz tıpkı benim web sitem gibi çok çeşitli kategorilere sahipse, sadece bir kategorinin Feed’ini almak isteyebilirsiniz. Bu işlem çok basittir, ayrıca yapmanız gereken hiçbir şey yoktur. Tek yapmanız gereken sitenizden kategori adresinize gitmeniz ve sonuna/feed yazmanızdır. Benim wordpress kategorim için feed bu şekildedir: https://donanimplus.com/category/yazilim/wordpress/feed/

Umarım “RSS Nedir? RSS WordPress’te nasıl kullanılır?(Her Ayrıntısıyla)” isimli yazım RSS anlamanıza uygulamanıza faydalı olmuştur. 

Bu yazıyı beğendiyseniz, lütfen WordPress içeriklerini paylaştığımız youtube kanalımıza abone olun. Bizi İnstagram ve Facebooktan‘da takip edebilirsiniz.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar