Kaydol
Giriş Yap
Parolanızı mı unuttunuz

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Üzgünüz, gönderi ekleme izniniz yok.

Akıllı Telefon Pili Ve Şarjı İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Akıllı telefon pili ve şarjı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar çok fazladır. Bunlar hala uyguladığımız veya yanlış diye hiç yaklaşmadığımız sorunlar olabilir. Sende telefonumu çok kullanmıyorum ama şarjı çabuk bitiyor diyenlerden misin? İşte o zaman dikkatle yazıyı okumalısın.

Yeni bir telefon aldığımızda önce özelliklerini kontrol ederiz. Başlarda pil ömrü uzun ve şarjı saatlerce bitmez. Evet baktığın gibi saatlerce pili bitmiyor çok memnunsun ama bir süre sonra akıllı telefonunda şarj sorunları ortaya çıkmaya başlıyor ve beraberinde kısa ömürlü bir pil geliyor. Tabi ki bu çok can sıkan bir durum ve belki de senin yanlış şarj etmenden kaynaklı ortaya çıkan pil sorunu olabilir. O halde bu pil sorununa artık bir çözüm getirmenin zamanı geldi.

yapay zeka destekli haber sitesi

Akıllı Telefon Pili ve Şarjı Hakkında Yapılan Yanlışlar

1- Telefonu Şarj Etmek İçin Tamamen Pilin Bitmesini Beklemek ve %100 ‘e Kadar Şarj Etmek

Çoğu akıllı telefon kullanıcısı bu hatayı yapıyor. Şarjım tamamen bitsin yoksa pil ömrüm kısalır, bataryası mahvolur ya da şarjdan telefonumu sakın çıkarma çıkartırsan bataryası patlar, pili çabuk biter gibi şeyler dediğinizi duyar gibiyim. Ama bunlar doğru bir yaklaşım tabi ki de değil.

Bilmeniz gereken şey, akıllı telefonlara Lityum-iyon piller takılır bu yüzden, pilin tamamen bitmesine ve pilin yüzde 100 şarj edilmesine gerek YOKTUR. Hatta bazı bilimsel açıklamalara göre de yüzde 100 şarj etmemek batarya ömrü için sağlıklı bir durum olduğu yönünde. Lityum-iyon piller, yüzde 30 ile yüzde 80 arasında en iyi pil kapasitesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle akıllı telefonunuzun bataryasını rahatlıkla yüzde 30’un altına düşünce şarj edebilirsiniz. Aynı şekil de akıllı telefonunuzun yüzde 80 pili dolduğunda şarjdan çıkarabilirsiniz yani yüzde 100 olmasını beklemenize gerek yok.

Akıllı telefonunuzun pilini insan vücudu olarak düşünün. Biraz dinlenmek ve kendini şarj etmek için ölecek hale gelmeni beklemene gerek yok ve tam kapasitede çalışabilmek için sekiz veya dokuz saatlik mükemmel bir uykuya da ihtiyacın yok. Kısaca akıllı telefonunuzu şarj etmek ve pil ömrünü uzatmak istiyorsanız bu noktaya dikkat edin.

2- Akıllı Telefon Pilini Şarj Ederken Telefon Kılıfı İle Şarj Etmek

Bilinen diğer yanlışlardan biri de telefon kılıfı ile şarj etmek. İnsanlar nasıl kat kat giyinirse çok ısınıp yanarlar ve hemen soyunmaya başlarlar, akıllı telefonlarınızı da böyle kat kat kılıflar içinde şarj etmeniz telefon bataryasına zarar verecektir. Tabi bu çok kalın olmayan telefon kılıfları için çok da geçerli değildir. Apple bile kullanıcılarına akıllı telefonlarını aşırı sıcaklıkta şarj etmekten kaçınmaları gerektiğini söylüyor.

Akıllı telefonunuzun, piline kalıcı olarak zarar verebilecek 35 ° C’den yüksek ortam sıcaklıklarına maruz bırakmaktan kaçınmak önemlidir. 

3- Akıllı Telefonu Yanlış Ortamlarda Şarj Etmek

Bu konuya aslında 2. kısımda da değinmiştik. Lityum-iyon pilin düzgün çalışabileceği belirli bir sıcaklık aralığı vardır. Telefonunuzu sıcak bir alanda şarj etmek telefon sıcaklığını yükseltebilir ve telefon bataryasına zarar verebilir. Pilinizin sağlığı açısından telefonu serin ortamlarda şarj etmek hem sizi hemde telefonunuzu mutlu edecektir.

Yine, bu tıpkı bir kişinin ateşi yüksek olduğunda veya hipotermi yaşadığında nasıl optimum performansla çalışması beklenemeyeceği gibidir.

4- Akıllı Telefonu Aşırı Şarj Etmek

Şimdi bu çok yaygın bir hatadır. Akıllı telefon kullanıcıları, uyumadan önce cihazlarını takarlar, saatler sonra uyandıklarında fişi çekerler.  Ama bu yanlış bir uygulamadır çünkü Lityum-iyon piller genellikle 2 ile 3 saat arasında yüzde 100 şarja ulaşır. Telefonun pili tamamen dolduğunda şarj etmeyi kesecektir yani bu yönden batarya da bir sorun olmaz ama telefon sabaha kadar şarjını yiyebilir buda telefonun sabaha kadar pil doldurması anlamına geliyor. Bunu kısaca özetlersek telefonunuz yüzde 100 oldu ve durdu 1 saat sonra 99 oldu ve tekrardan pilini doldurmaya başladı bu sabaha kadar bir döngü halinde devam etmesi telefon pilinin ömrünü kısaltır. Diğer açıdan da bakarsak telefonun şarjda fazla kalması pilin ısınmasına ve patlayıp çevredeki insanlara zarar verebilmesi anlamına gelir. Sizin ve telefonunuzun can güvenliği için piliniz dolunca şarjdan çıkarmak en doğrusu olacaktır.

İnsanların normal uyku döngülerinden daha uzun uyudukları zaman bazen nasıl daha halsiz hissettiklerini biliyorsunuz. Buda onun gibi bir şey.

4- Akıllı Telefona Uyumlu Olan Her Türlü Şarj Aletinin Takılması

Telefonlarımıza farklı bir cihazın veya öylesine bir yerden aldığınız şarj aletleri cihazınızı bozmaktadır. Bu hem batarya hemde şarj giriş yeri de olabilir. Çünkü telefon markaları şarj aletlerini telefonlarına göre üretiyor. Buda şarj aletinin telefona uyumlu olduğu anlamına geliyor. Bu durum pilinizi zorlayabilir ve pil ömrünü kısaltabilir. Yinede siz, siz olun zorda kalmadıkça telefonun orijinal şarj aletini tercih edin.

5- Akıllı Telefonlardaki Konum Servisi Pili Bitiriyor

Bazıları da telefonda bulunan konum servisinin pili bitirdiği ve pil ömrünü kısalttığını iddia ediyor. Evet bu pilde bir miktar şarj kullanıyor ama bu tamamen pilinizi bitirdiği anlamına gelmiyor. Konum servisini açıp çok fazla kullanırsanız piliniz de azalma olur ama siz uygulamayı açtığınız için pilinizi harcar aksi taktirde pek bir etkisi yoktur.

6- Akıllı Telefonu Sürekli Açık Tutmak Bataryayı Etkilemiyor

Aslında buna kendinizden bir örnek verebilirsiniz. Düşünsenize 7-24 hiç uyumadan çalışıyorsunuz, bunun sonuçlarını sizde tahmin edebilirsiniz telefonda bir insan gibi kısada olsa bir uykuya ihtiyacı var. Telefonu sürekli açık tutmak pil ömrünü oldukça kısaltıyor. Bu yüzden günde bir defa telefonu çok az bir sürede olsa kapatmak telefonun pilini onaracak, pil ömrünü uzatacak ve performansını artıracaktır. Pilinizin sağlığı için telefonunuzu kapatın.😁

7- Akıllı Telefon Şarj Olurken Kullanılmaz

Telefonu şarj olurken kullanmamak elde değil hele ki yaşadığımız zamanda bu tam bir imkansız. Ama korkacak bir durum yok telefon şarjda iken pilde bir sorun olmaz çünkü uzmanlar bu telefonları şarjda iken türlü testlere tabi tutuyor. Yani telefonun pilinde bir sorun çıkarsa bunu telefon kılavuzuna yazarlardı. Ancak telefonu fazla kullanır da ısınmasına sebep olursanız pil ömrü azalır aynı zamanda pilinizin fazla ısıdan patlamasına neden olur.

8- Akıllı Telefon Yeni Alındığında Tamamen Şarj Et

Bu durum eski üretilen telefonlarda geçerliydi ancak şuan lityum-iyon bataryalar kullanıldığı için telefonu tamamen şarj etmeye gerek yok. Yeni dönemde hemen hemen her telefonda pilinde lityum-iyon özelliği var bu yüzden yeni üretilen telefonları yüzde 100 şarj etmenize gerek yok canınız ne zaman isterse şarj edebilirsiniz.


9- Akıllı Telefon USB İle Bilgisayardan Şarj Edilmez

Bazen hepimiz bunu yapıyoruz USB yi bilgisayara takip şarj ediyoruz ve bazı insanlar bunun pil ömrünü kısalttığını söylüyor. USB kablo düşük amperli olduğu için bilgisayardan geç şarj olur. Bilgisayardan USB ile telefonu şarj etmenin pile zararı yoktur.

10- Kullanılmayan uygulamaları kapatmak pil ömrünü uzatır

Bu aslında karmaşık bir madde çünkü pilinizin hemen bitmesinin suçunu uygulamalara atıyorsunuz ama bu doğru değil. Pil ömrünü uygulamalar çok az şekilde bitirir. Yani bu günlük yarım saat gibi. Bizlerde hemen bütün uygulamaları kaldırır ve kullanmayız. Telefonda saatlerce vakit harcıyoruz ve pilin sürekli sabit kalmasını istiyoruz ama bu imkansız. Uygulamalar var ile yok arasında bir pil kullanımı sağlar ama siz o uygulamaları açıp saatlerce kullanırsanız tabi ki piliniz biter, bu uygulamanın günahı değildir.😂

Yazımızı özetlersek:

Telefonların pil ömrü çok önemlidir. Pil ömrü biterse kullandığımız telefonların hiçbir anlamı kalmaz. Telefonların pilleri veya telefonun kendisi elbet bir gün bitip tükenecek fakat bu süreyi uzatmakta kullanıcının elinde. Pil insanların atar damarı gibi kim ister ki o damar kesilsin. Düşünsenize yolda gidiyorsunuz ve piliniz bir anda bitiyor halbuki sen daha yeni pilini doldurmuştun. Bu yüzden pil ömrünü ne kadar uzun tutarsak o kadar uzun süre telefonu kullanırız.Bu yüzden de sürekli şarj etmek zorunda kalmayız. Yukarıda ki yazdığımız maddelere dikkat ederseniz biraz daha telefonunuzun pil ömrünü uzatırsınız. Uzun ömürlü piller.😂😊

Yorum Yap

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar