Kaydol
Giriş Yap
Parolanızı mı unuttunuz

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Üzgünüz, gönderi ekleme izniniz yok.

Telefonda Virüs Belirtileri – Temizlemek İçin Yapmanız Gerekenler

Telefon virüs belirtileri ve temizlemek için neler yapmanız gerektiğini bu yazımızda detaylı detaylı anlatacağız.

Bilgisayar korsanlarını hayal ettiğinizde muhtemelen aklınıza iki şey gelir. Ya milyonlarca hasara neden olan büyük ölçekli kurumsal saldırılar ya da en savunmasız internet kullanıcılarını avlayan mikro kimlik avı saldırıları. Bozulamaz olduğu söylenen Apple ürünleriyle internet çağında büyümek, telefonunuzu alt üst eden ve en ufak bir şüphe duymadan verilerinizi çalan bir virüsü anlamak oldukça zor.

yapay zeka destekli haber sitesi

Ancak dijital çağ masaüstü bilgisayarlardan mobil cihazlara geçerken bilgisayar korsanlarının davranışları da değişti. Bugün, cep telefonunuz dizüstü bilgisayarınız kadar savunmasız olabilir. Peki telefonunuzda virüs olup olmadığını nasıl anlarsınız? Yetersiz performansın açık belirtilerini izleyin, ardından virüsü ortadan kaldırmak için etkin bir şekilde sorunları giderin.

Telefonlara Virüs Bulaşır mı?

Telefon virüs belirtileri

Mobil cihazlara da virüs bulaşabilir. Akıllı telefonların popülaritesi, kişisel cihazlar olarak bilgisayarların popülaritesinin ötesine geçtiğinde, bilgisayar korsanlarının ilgisi de bu yöne kaydı. Böylece, mobil kötü amaçlı yazılım sektörü de gelişmiş oldu. Geleneksel bir virüs çalışırken, mobil cihazlardaki virüsler veri madenciliği, finansal kazanç veya bir ağı bozmak için işletim sisteminizdeki zayıf noktaları hedefler.

Veri paylaşım seçenekleri genellikle uygulamalar arasında engellenir, ancak bazı uygulamalar, verileri yanlış kullandığına dair spekülasyonlar için incelendi ve bu da kullanıcılarını bu tür saldırılara karşı giderek daha savunmasız hale gelmesine neden oldu.

Telefonunuzda Virüs Olduğunun 8 İşareti

Bazı kötü amaçlı yazılımlar cihazınızın işlevini kolaylıkla sınırlandırırken, diğerleri verilerini ele geçirmek ve silmek veya izinsiz satın alımlar yapmak için çok daha kötü bir amaca hizmet edebilir. Mobil cihazınızı her zamanki olduğu kullanırken kötü amaçlı yazılımlar genellikle telefonunuz uyku modundayken de çalışabileceğinden, telefonunuza bir virüs bulaştığını anlamanız pek kolay olmaz.

Bazı performans problemleri, telefonda standart bir eskime belirtisi olabilir. Ancak, bu belirtiler aynı zamanda cihazınıza bir kötü amaçlı yazılım yüklendiğinin de işareti olabilir. Mobil cihazınızda performans problemleri gözlemliyorsanız, virüsü kaldırmaya çalışarak sorunu çözebilirsiniz.

Bu 8 işaret, telefonunuzda bir virüs olduğunu gösterebilir:

Yüksek veri kullanımı: Güvenliği tehdit altına olan bir cihazda, arka planda çalışan, algılanmayan ve genel veri kullanımını önemli miktarda artırabilecek bir virüs olabilir.

Dolandırıcılık yazılımları: Bazı trojan türleri, uygulama içi satın almalar ve bilgisayar korsanlarının ilerleyen zamanlarda alabilecekleri premium hesaplara yapılan ödeme ücretleri ile telefon faturanızı yükseltebilir.

Uygulamaların çökmesi: Mobil cihazınızdaki yazılımın güvenliği ihlal edilmişse, uygulamaların sürekli olarak çökmesine sebep olabilir. Uygulamalar birkaç nedenden dolayı çöker. Bu yüzden korsan yazılımlardan şüphelenmeden önce yeterli boş alanınız olduğunu kontrol edin ve arka planda çalışan uygulama sayınızın çok fazla olmadığını kontrol edin.

Pop-up reklamlar: Bazı pop-up reklamları, internette gezinirken reklam araçlarının normal bir ürünü de olsa, tarayıcınız kapalıysa ve yüksek sayıda pop-up reklamlar görmekteyseniz, reklam yazılımları taşıyor olabilirsiniz.

Yüksek pil tüketimi: sıradan hücresel veri kullanımı esnasında arka planda virüslü bir yazılım çalışıyorsa, cihazınızın RAM’inin yüksek miktarda kullanılması ile pil seviyenizde hızlıca bir düşüş yaşayabilirsiniz.

Tanınmayan uygulamalar: Şüpheli bir şekilde indirilen uygulamaları fark ettiğinizde, bunlar bir çeşit kötü amaçlı yazılım türü olabilir. Trojanlar da kendilerini yasal uygulamalara bağlayabilir.

Aşırı ısınma: Korsan yazılımlar, RAM ve CPU’yu yüksek miktarda kullanabilir ve bu durum mobil cihazınızın aşırı ısınmasına yol açabilir. Telefonunuzun bazı durumlarda yüksek miktarda ısınması normal karşılansa da, bu kronik sorun aynı zamanda kötü amaçlı bir yazılım tehlikesi olabileceğini de işaret edebilir.

Spam metinleri: Telefonunuza yerleşmiş bu en yaygın korsan yazılım türü, önemli verileri kaydeder ve virüslü bağlantılar ve dosyalar içeren mesajlar paylaşarak kişilerinize de yayılmaya çalışacaktır.

Mobil Virüs Türleri

En yaygın mobil virüsler, reklam yazılımları, fidye yazılımları, casus yazılımlar, trojanlar ve solucanlardır. Virüs terimi, her türlü güvenlik riski için yaygın olarak kabul edilen bir tabir haline gelmiş olsa da, virüs aslında kötü amaçlı yazılımın belirli bir biçimidir – yalnızca bir tür teknoloji tehdididir.

Virüsler yasal uygulamaların, sahte e-postaların veya virüslü eklerin arkasına gizlenebilir. Bilgisayar korsanları, tespit edilmekten kaçınmak için cihazınıza beklenmedik şekillerde sızmak için zanaatlarında ince ayar yapmaya devam ediyor.

Adware: Bazı pop-up’lar pazarlama promosyonlarının beklenen bir parçası olsa da, bir kötü amaçlı reklam yazılımının bir işareti olabilir. En iyi ihtimalle, bu bir yıpranmanın sonucudur. En kötü senaryoda, etkinlikleri izleyebilir ve verileri çalmak için cihazınızı yönetebilirler.

Fidye Yazılımı: İlk olarak masaüstü bilgisayarlarda ortaya çıkan fidye yazılımı, kullanıcının erişememesi için kişisel bilgileri şifreler. Dosyaların serbest bırakılması için daha sonra bir fidye talep edilir.

Casus yazılım: Casus yazılımlar genellikle yasal görünen uygulamaların içine yerleştirilir. Ardından kendisini cihazınıza yükler ve etkinliğinizi, konumunuzu, kullanıcı adlarınızı ve şifrelerinizi kaydeder. Çoğu zaman, bu tehlikeli yazılımın telefonunuza yüklendiğini fark etmezsiniz.

Truva atı: Cep telefonunuzdaki bir trojan genellikle kısa mesaj olarak görünür. Oradan, genellikle telefon faturanızı artıran, yüksek ücretli mesajlar gönderirler. Son zamanlarda, bir bankacılık trojan virüsü Android cihazlara sızdı ve kişisel, finansal bilgilerle ilgili mesajları ele geçirdi.

Solucan: Metinlerle yayılan başka bir virüs, bir solucanın ortalığı karıştırmak için kullanıcı etkileşimine ihtiyacı yoktur. Ana amacı, bilgisayar korsanlarının telefonunuza kötü amaçlı yazılım yükleyebilmesi ve veri çalabilmesi için mümkün olduğunca çok cihaza yayılmaktır.

Bir iPhone’dan Virüs Nasıl Kaldırılır

Bir iPhone’daki işletim sistemi güvenli olma eğiliminde olsa da, virüsler, özellikle jailbreak’li telefonlarda yerleşik güvenlik önlemlerine hala karşı koyabiliyor. Bir iPhone’dan bir virüsü kaldırmak için veri geçmişinizi temizleyerek başlayın. Sorun devam ederse, telefonunuzu daha eski bir yedekleme noktasına geri yükleyin. Hala performans sorunları yaşıyorsanız, cihazınızı fabrika ayarlarına sıfırlayın. Bunu yapmak, mevcut verileri ve virüsü siler.

  1. Tarama verilerinizi ve geçmişinizi temizleyin. Ayarları seçin, birincil tarayıcınızı seçin, geçmişi ve web sitesi verilerini temizle’yi seçin.
  2. Telefonunuzu yedek bir sürüme geri yükleyin.  Ayarları açın, sonrasında Apple Kimliğini seçin ve iCloud butonuna tıklayın. Depolamayı yönet’i ve ardından yedeklemeleri seçin. En son yedekleme noktasını bulun ve verilerinizi geri yükleyin.
  3. Fabrika ayarlarına sıfırlayın. Bu son çare olmalı. Ayarlarınızı açın, ardından genel’i seçin. Oradan sıfırlamayı bulacak ve tüm içeriği ve ayarları sil’i seçeceksiniz. Telefonunuz fabrika ayarlarına sıfırlanacaktır.

Android Telefondan Virüs Nasıl Kaldırılır

Açık kaynak kodlu olması sebebiyle, Android cihazlar korsan yazılım saldırılarına karşı oldukça güvensizdir. Antivirüs yazılımları, Android cihazları kötü amaçlı yazılımlara karşı korumanın en güvenli yoludur. Bir Android’den bir virüsü kaldırmak için önce cihazı güvenli modda yeniden başlatın.

Sonrasında, şüphe duyduğunuz herhangi bir etkinliği kontrol etmek için ayarları açın ve en son yüklenen uygulamaları gözden geçirin. Güvenmediğiniz tüm yazılımları silin ve Google Play Protect korumasını aktifleştirin. Telefonunuzu düzenli olarak tehditlere karşı tarayın ve gerektiği durumlarda müdahalelerde bulunun.

  1. Önbelleği temizleyin. Uygulamaları ve bildirimleri seçin, ardından chrome’u bulun. Deposuna gidin ve önbelleği temizle’yi seçin.
  2. Cihazı güvenli modda başlatın. Güç düğmesini basılı tutun ve iletişim kutusu ortaya çıktığında, güvenli modda yeniden başlat’ı seçin.
  3. Şüpheli uygulamayı bulun. Ayarları açın. Uygulamaları seçin. Şüpheli indirmeleri bulmak için yüklü uygulamaları manuel olarak inceleyin. Uygulamayı tespit ettikten sonra uygulama bilgilerine girin ve kaldırın.
  4. Oynatma korumasını etkinleştirin. Antivirüs, Android’inizi kötü amaçlı yazılımlara karşı korumanın en güvenli yolu olsa da Play Protect, ikincil koruma önlemi olarak kullanılabilecek yerleşik bir yazılımdır. Etkinleştirmek için Play Store uygulamasını seçin. Sol üst köşedeki menüyü açın. Cihazınızı güvenlik tehditlerine karşı tarama seçeneğini açın.
  5. En son çare telefonunuza format atın. Nasıl yapacağınızı bir yazımızda göstermiştik (Bkz: Android Telefona Format Atma)

Kendinizi Telefon Virüsünden Nasıl Korursunuz?

İlk savunma hattı olarak, telefonunuzu kötü amaçlı yazılımlara karşı korumak için antivirüs yazılımı kullanın. Yeni uygulamalar yüklerken dikkatli olun. İncelemeleri okuyun ve kişisel verilere erişimi gösterebilecek herhangi bir laf kalabalığı için hüküm ve koşulları gözden geçirin. Telefonunuzu düzenli olarak yedekleyin, böylece cihazınıza bir virüs sızarsa önceki bir sürüme geri yükleyebilirsiniz.

Yalnızca doğrulanmış uygulamaları indirin: Üçüncü taraf uygulama mağazalarından kaçının. Bunu yapmak, meşru yazılım gibi görünen tehlikeli uygulamalar yükleme riskini en aza indirir.

Güvenli WiFi kullanın: Her zaman korumalı WiFi veya bir VPN kullanın. Bu, üçüncü taraf bilgisayar korsanlarının telefonunuzdan veri akışını kesmesini engeller.

Uygulama izinlerini kontrol edin: Tanımadığınız bir uygulamayı indirmeden önce hüküm ve koşulları okuyun. Uygulamanın kişisel bilgileri kullanabileceğini veya şartları önceden haber vermeksizin değiştirebileceğini belirten herhangi bir söze dikkat edin.

Antivirüs yazılımı yükleyin: Antivirüs yazılımı yükleyin, mobil kötü amaçlı yazılımlara karşı en iyi savunma hattıdır. Yazılımı düzenli olarak çalıştırın ve algılanan tehditleri kaldırın.

İşletim sisteminizi güncelleyin: İşletim sistemi güncellemeleri, genellikle önceki sürümlerinde bulunan hataları düzeltir.

Şüpheli iletileri açmayın: Kötü amaçlı yazılımlar e-posta ekleri, metinler ve bağlantılar biçiminde gelebilir. Kimlik avı sitelerine açılan bir ağ geçidi olabileceğinden, bilmediğiniz bağlantılara veya mesajlara tıklamayın.

Telefonunuzu jailbreak yapmayın: Orjinal sürümde kalmak, iOS güvenliğini sıkılaştırdığı için işletim sisteminizde gerekli güncellemelere ve yamalara izin verir. Telefonunuzu jailbreak yaptığınızda, önceki sürümlerde bulunan deliklere ve açık kaynak kodunun oluşturabileceği tehlikelere karşı savunmasız kalırsınız.

Cep telefonlarındaki bazı virüsler, tespit edilmeden önce mümkün olduğunca çok kullanıcı verisine sızmak amacıyla etkinleştirilene kadar uykudadır. Bir Antivirüs yazılımı, mobil cihazlarınızı siber saldırılara karşı koruyabilir. Cihazlarınıza yeni yazılım indirirken dikkatli olun ve işyerinde mobil kötü amaçlı yazılım belirtileriyle ilişkili olabilecek performans sorunlarını gözden geçirin.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar