Kaydol
Giriş Yap
Parolanızı mı unuttunuz

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Üzgünüz, gönderi ekleme izniniz yok.

ARDUİNO NEDİR, NE İŞE YARAR ?

Merhaba arkadaşlar sürpriz biz seriyle karşınızdayız birlikte arduino ile çılgın projeler yapacağız ama çılgın projelere geçmeden önce arduinoyu anlatmamız gerek.

arduino nedir

yapay zeka destekli haber sitesi

Nedir bu Arduino ?

Arduinoya kısaca elektronik bir beyin diyebiliriz çünkü beynimiz gibi gerçekleştirdiği işlevleri var. Teknik tanımı ise bir micro kontrolcü aslında, arduinoya bağlayacağınız bileşenler ile ona hemen her şeyi yaptırabilirsiniz tek ihtiyacınız olan biraz programlama biraz da elektronik bilgi, yapabileceklerinizin sınırı gerçekten hayal gücünüz, mesela hırsız alarmlarından tut  akılı robotlara, düşünce gücü ile çalışan arabalardan tut kendi kendine açılıp kapanan perdelere. Arduino ile tanıştıktan sonra uçuk kaçık fikirlerinizi hayata geçirebileceksiniz. Arduino adeta her birimize adeta çılgın bir profesör  olma ehliyetini veriyor. Bu arada arduinoyu arduino yapan şey şemalar ve malzeme listesine arduinonun resmi sitesinden ulaşabilir kendi arduinonuzu kendiniz yapabilir hatta satabilirsiniz, arduino açık kaynak  donanım ürünüdür bu yüzden arduino ile yaptığınız projeler için arduinonun üreticisine para ödemezsiniz.

Arduinonun piyasada iki türü bulunmakta biri orijinal diğeriyse klon orijinal’in fiyatı ortalama 70-80 TL civarında iken klonun fiyatı 20-35 TL arasında değişmektedir.

Peki bunların arasındaki fark ne ?

Proje açık kaynak olduğundan ve “Creative Commons” adlı bir lisansla dağıtıldığından herkes projeyi özgürce kullanma ve değişiklik yapma hakkına sahip (aynı lisansı devam ettirmek şartıyla). Sadece “Arduino” isminin kullanım hakkı Arduino ekibine ait. Yani yaptığınız projelere başka isim vermelisiniz.

Dolayısıyla piyasada “klon” olarak tabir edilen ürünler açık kaynaklı Arduino kartlarının başkaları tarafından üretilmiş halidir. Arduino ismi kullanılmadığı sürece bunun  bir mahsuru yok.

Arduinoyu felsefik olarak tanıdıktan sonra isterseniz şimdide onu fiziksel olarak tanıyalım.

arduino nedir

Öncelikle Atmega 328 adlı entegreden başlayalım bu entegre  16 MHz hızında çalışıyor ve 2 Kb belleğe sahip bazılarınızı duyar gibiyim ohoo benim telefonumun bile bilmem kaç GHz hızı var 16 MHz’te neymiş diyorsunuzdur zaten arkadaşlar sizden bu cihazda GTA 5 falan çalıştırmanız beklenmiyor yapacağınız şey basit elektronik devreleri kontrol etmek bunun için 16 MHz yeterli hatta fazla bile 🙂

Biraz daha incelemeye devam ettiğimizde ise  dikkatimizi aşağı resimdeki pinler çekiyor. Hatırlarsanız biraz önce arduino’ya beynimize benziyor demiştik nasıl ki beynimiz kolumuzla,gözümüzle sinirlerle bağlı aynı şekilde arduino’da sensörlere veya devrelere bu pinleri kullanarak bağlanacak.

Arduinonun üzerinde bir kaç led ışık ta bulunur bunlardan ilki “ON” arduinonun açık olduğunu gösterir bir sonraki led “L” etiketli leddir işlevi tamamen sizin belirleyebileceğimiz leddir. Geriye kalan iki led ise “TX” ve “RX” seri iletişime geçince seri bi şekilde yanıp sönerler.

Ve son olarak usb soketinin yanındaki buton arduinoyu yeniden başlatmanızı sağlar.

Fiziksel incelememiz bittiğine göre vakit kaybetmeden arduinoyu nasıl programlayabiliriz onu öğrenelim. Tabi ki öncelikle bir usb kablosuna ihtiyacımız var. 🙂 Ardından arduinonun resmi sitesinden arduino yazılımını bilgisayarımıza indiriyoruz..

Yorum Yap

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar