Kaydol
Giriş Yap
Parolanızı mı unuttunuz

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Üzgünüz, gönderi ekleme izniniz yok.

Podcast Nedir?

Podcast nedir? Bu soru ne kadar da yabancı değil mi? Ama bir o kadarda önemli bir noktadır podcast. 2000’li yıllarda Apple tarafından iPod ve broadcast sözcüklerinden türetilmiştir. Popüler olmasının en büyük etkeni Appledir. Bu kelimeyi aklınıza yer etseniz iyi olur çünkü hızla popülerliği artmaktadır. Gelin şimdi podcasti hep birlikte inceleyelim.

Podcast Nedir?

Podcast müzik, bilim, kitap, mizah, haber, radyo programları, sohbet vb. sesli dinleyebildiğimiz ve aynı zamanda kolayca indirebildiğimiz türdür. Podcast kullanmak için illa bir Apple cihazına ihtiyaç yoktur çünkü podcast Apple cihazlarında kullanılabildiği gibi diğer farklı cihazlarda da kullanım sağlanmaktadır. Daha öncesinde yabancı ülkelerde popüler olmuş ve uzun zaman muhteşem bir dinleyicisi olan podcast şuan hızla Türkiye’de de yaygınlaşmaya başlamıştır. Podcast çok kullanışlı ve popüler olmasını sağlayan aslında cep telefonlarımızda kullanmamızdır. Özellikle yoğun iş temposunda vakit harcamadan merak edilen konu hakkında bilgi edinebildiğimiz bir platformdur podcast.

Zaman zaman video dinleyemediğimiz ve sadece vaktimiz boş geçmesin diye müzik dinlediğimiz oluyor. Evet müzikte hayatımızın bir parçası ama podcastte kendimizi geliştirmemiz için bir fırsat.Bunun için bir çok seçenek var örneğin; çok sevdiğimiz bir kitap var ve okumak için vaktimiz yok işte podcast nedirin tam da cevabı burada. Çok yoğun iş temponuzdan dolayı hep yarım bıraktığımız hobilerimizi podcast bize getiriyor. Bir dolmuşta veya otobüstesiniz podcasti açıp kulaklığınız ile dinleyebilirsiniz. Boş vaktinizi değerlendirmiş hemde yeni bilgiler öğrenmiş olursunuz. Diğer bir örnek ise o günkü haberleri işe giderken veya okula giderken dinlemiş olur gündemden geri kalmamış olursunuz. Podcastın seçenekleri bununla da sınırlı kalmayıp öğrencilere eğitim açısından destek sağlamaktadır. Yani öğrenmeye aç bireyler olarak podcast tam da size göre.

Podcast Ses mi Video Mu?

Günümüzde çoğu Podcast, video podcast’leri olmasına rağmen yalnızca sesli podcastler vardır. Podcast arka plan içeriğine olan ihtiyaçtan büyümüştür. Çünkü bir işle uğraşırken video izlemek oldukça zor bir hale geliyor.İşte tam da bu yüzden podcastler ortaya çıkmıştır. Sizi eğlendirebilecek, eğitecek veya diğer sıkıcı, çürük faaliyetlerin arka planında size ilham verebilecek bir şey anlamına gelir.

Örneğin, insanların en sık podcast dinlediği yerlerden biri de arabadır. Arabada video izleyemezsiniz, elbette ki bir ses podcasti dinlemek daha cazip bir seçenek. Aynı şekilde, podcast tarlada, yolculuklarınızda veya spor salonunda dinlemek için mükemmeldir. Boşa geçen bir zaman yerine ses podcasti ile vaktinizi değerlendirebilirsiniz!

Podcast Çeşitleri:

Podcastin bir çok çeşidi bulunmaktadır. Her yönden donanımı ile kullanıcıya bir çok olanak sağlamaktadır. Şimdi podcast çeşitleri nedir bir bakalım.

Ses Podcast Nedir?

Ses dosyası olarak dinlememize olanak sağlayan bir sistemdir. Örneğin bir radyo dinleme gibi. Bu ses dosyalarına kayıt yapabilir ve bu podcastleri indirebilirsiniz. Her nerede olursanız olun bu işlemleri anında sağlayabilirsiniz.

Video Podcast Nedir?

Bu video podcast de videoları izlememize ve indirmemize olanak sağlar. Eğitim videosu gibi bir çok videodan her an yararlanabilirsiniz. Çok merak ettiğiniz bir programı dışarıda rahatlıkla izleyebilirsiniz. Ve ayrıca konu olarak çok geniş bir yelpazaye sahip olan podcastler her programda aynı çeşit video yayınlamaktadır. Yani bu demek oluyor ki bir konudan bir konuya atlamak yerine kişiyi aydınlatana kadar o program devam ediyor.

Podcast’ın Avantajları:

Aslında kendimizi geliştirebildiğimiz her alan bizim için bir avantajdır ama şuan sistem olarak podcastten bahsettiğimiz için size podcastın avantajlarından bahsedeceğim. Podcast bize her dakika her saniye izleme, dinleme ve indirme olanağı sunar. Podcastları izlerken herhangi bir sınır yoktur isteğiniz kadar aynı podcasti dinleyebilirsiniz. Ayrıca bir podcast yayıncısı iseniz de internet üzerinden kolayca yayın yapabilirsiniz. Bunun yanında da podcastler sürekli bir güncelleme halindedirler. Bütün bu avantajlardan yola çıkarak; podcast nedir dediğimizde cevap sanırım podcast her şey denmelidir.

Podcast Nasıl Kullanılır?

Her işletim sisteminde ve mobil cihazlarında hemen hemen aynı kullanıma sahiptir. Yani gözle görülür çok abartılı bir fark yoktur. Cihazınıza indirmiş olduğunuz podcastı çalıştırıp arama motoruna tıklamak veya dikkatinizi çeken bir sese tıklayarak dinlemeye başlayabilsiniz. Ayrıca çok beğendiğiniz bir podcast ürününü de kolayca indirebirlisiniz. Abone olarakta daha önce dinlemiş olduğunuz podcastler ayarlarınıza göre yeni bir bölüm eklendiğinde bildirimler ile sizi haberdar eder.

Podcast Kullanım Alanları Nedir?

Podcastlar eğlence amaçlı, kafa dağıtmak için müzik dinleme amaçlı bir çok yönde kullanım sağlarken eğitim alanında öğrencilere ders olanağı sağlar. İş dünyasında da çeşitli verilerin podcast ile takibi mümkündür. Ayrıca size bir tavsiye yabancı dil öğrenmek istiyorsanız aşina olmak için açıp yabancı podcastleri de dinleyebilirsiniz.

Podcast Ücretli Bir Platform Mudur?

Hayır podcast ücretli bir platform değildir.

Podcasti İndirmek Veya Dinlemek Arasındaki Fark Nedir?

Podcasti açtınız ve dinlediniz bu podcast tam size göre bir podcastti. Aradan 7 günlük bir süreç geçti ve tekrar dinlemek istediniz ama dinlediğiniz podcasti bulamadınız çünkü o podcastin yerine daha güncel ve daha yenileri eklendi. Yazının başında da bahsetmiştik podcast sürekli güncel kalabilen bir platformdu bu yüzden podcasti sadece dinlemek bir ay sonra aynı podcasti dinleyeceğin anlamına gelmez ama podcasti dinlerken veya dinledikten sonra indirmek ona istediğin zaman ulaşabileceğin anlamına gelir. Kısaca arasındaki fark podcasti indirirsek o hep bizim klasörümüz de bulunur ancak sadece dinlersek her zaman ulaşabileceğimiz bir podcast değildir.

Podcast İçin Bazı Platformlar:

  1. iTunes Podcast
  2. Instacast
  3. PodCruncher
  4. SimpleCasts
  5. Aural
  6. iCatcher!
  7. PodWrangler
  8. SoundCloud
  9. Stitcher
  10. Spreaker
  11. Casts
  12. Downcast
  13. SleekCast
  14. Fili
  15. Tunein Radio
  16. WeCast
  17. Podbay

Yorum Yap

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar