Kaydol
Giriş Yap
Parolanızı mı unuttunuz

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Üzgünüz, gönderi ekleme izniniz yok.

Yazı Karakteri Nasıl Ortaya Çıktı?

Türkçesi yazı karakteri olan ancak yaygın bilinen adıyla font işine ilk kafayı takışım lise yıllarımda oldu. O zamanlar arkadaşlarla beraber bağımsız bir dergi çıkarmanın düşünü kuruyorduk. Dergimiz için havalı bir kapak tasarlamamız gerekiyordu. En sonunda sade bir kapak konusunda hemfikir olduk. Üç ayda bir çıkaracağımız dergimiz için özenle seçilmiş bir fontla yalnızca dergimizin adının yazdığı sarımtırak renkler üzerine basılmış bir kapak düşündük.

Ancak özenle seçilmiş bu font bulma işi pek kolay değildi. Saatlerce süren aramalar ücretli fontlar ücretsiz fontlar derken konu hakkında baya bilgi sahibi oldum. Bu işin ilk ortaya çıkışı sanayi devriminin ve kitlesel ulaşım araçlarının yaygınlaşmasıyla bağlantılı aslında. Söz gelimi bugün herkesin bildiği Times New Roman fontu, trende yolculuk halinde olan okuyucuların gazetelerini daha rahat okuması için New York Times gazetesi tarafından bulunmuş. Bu arada gözün sıçramalarla hareket ettiğini toplu taşımada da gözü sıçrayarak yazı üzerinde odaklamak zor olduğundan bir şeyler okumanın zor olduğunu belirtmem gerekir. Belirli bir saati geçirirseniz başınızın ağrıyacağını bilimsel olarak söyleyebilirim. Hoş yeni teknolojilerle araçlardaki sarsıntılar azaldı ama gene de bunun belli bir limiti var. Romantik bir biçimde hep okuyalım taşımada diyenlere kanmamak lazım. Araç içinde haddinden fazla kitap okumak göz sağlığınızı bozabilir.

yapay zeka destekli haber sitesi

Estetik Kaygılarla Ortaya Çıkan Fontlar

Yıllar geçtikçe insanlar gereksinimleri dışında estetik kaygılarla da fontlar ortaya çıkarmaya başladı. Biliyorsunuz aslında yazı konusunda bulunduğu günden bu yana estetik kaygı hep var. Hattatlar, el yazması ustaları o dönem Avrupa’da da yaygın. Ancak bu kaygıların matbaa teknolojisine kadar ulaşması ve estetik ürünlerin basım araçlarına kadar sirayet etmeleri çok sonra. Fontların kaligrafi sanatıyla birleşmesi ve bambaşka ürünler ortaya çıkması ise ayrı bir konu.

Gene New York Times gazetesinin çağın koşullarına uygun olarak ekran okuma için geçtiğimiz yıl New Yorker Times adında Times fontundan biraz daha geniş ölçülere sahip bir font çıkardığını da belirtmek isterim. Ben tamamladığım projelerde bu fontu kullanıyorum. Biliyorsunuz yurtdışında ödevinizde ya da projenizde kullandığınız font seçimi de puanlandırmaya dahil ediliyor.

Bir dahaki yazıda görüşmek üzere esen kalın.

NOT: Bu arada artık heyecanımıza mı sempati duydular naptılar hiçbirimizin babasını falan tanımamalarına rağmen sponsor bulmak için gittiğimiz her dershane bize destek oldu ve biz Niğde gibi bir yerde o dergiyi çıkardık sevgili okur. Onu da belirtmek isterim.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar