Kaydol
Giriş Yap
Parolanızı mı unuttunuz

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Üzgünüz, gönderi ekleme izniniz yok.

Bilgisayar Hızlandırma Yöntemleri – 14 Garanti Yöntem

Bilgisayarınızın daha hızlı çalışmasını ister misiniz. Bilgisayarınızın ilk aldığınız gün ne kadar da hızlı olduğunu düşünün. Zaman geçtikçe bilgisayarınızın performansı düşer. Bunun en büyük nedeni bilgisayarınıza zaman ayırıp da bakımlarını yapmamanızdan kaynaklanır. Bu hem yazılımsal, hemde donanımsal bakımdır.

Aşağıdaki vereceğimiz bilgisayar hızlandırma yöntemlerini dikkatlice uygulamanız takdirde kesinlikle farkı hissedeceğinizden eminiz. Hazırsanız bilgisayar hızlandırma yöntemleri isimli yazımıza geçelim.

yapay zeka destekli haber sitesi

1. Güç ayarlarınızı değiştirin

Bilgisayarınızda bir Windows işletim sistemi kullanıyorsanız, yapmanız gerekenlerden ilk şey bilgisayarınızı güç tasarrufu modundan çıkarmaktır. Bunu sırası ile şu şekilde yapabilirsiniz.

  1. Denetim masasına giriyoruz.( Sol alttaki arama yerine Denetim masası yazınca gelecektir.)
  2. Donanım ve Ses yazısına tıklayın.
  3. Güç seçenekleri yazısına tıklıyoruz, sonrasında aşağıdaki alan bizi karşılayacaktır.
  1. Resimde ki gibi Yüksek performansı seçmelisiniz. Böyle bir alan gelmez ise de, aynı pencerede sol en alttaki Windows Mobility Center menüsüne tıklıyoruz.
  1. Sonrasında 2 numara ile gösterdiğim alandan yüksek performansa getirmeniz gerekiyor.

Bu ayarı yüksek performansa getirmek bilgisayarınızın hızlanmasına neden olur ama bunun sonucunda bilgisayarınızın şarjının da hızlı bitmesini sağlar. Daha uzun pil ömrü istiyorsanız eğer Dengeli seçeneğini de seçebilirsiniz.

2. Başlangıçta çalışan programları devre dışı bırakın

Bilgisayarınızın yavaş çalışmasının, yavaş açılmasının bir nedeni de arka planda çok fazla program çalışmasıdır. Bu bilgisayarınızı yorar. İşin gerçeği bu programlar hiç kullanmadığımız, ihtiyacımız olmayan programlardır. Bunları kaldırmak – durdurmak bilgisayarımızın hızını artıracaktır.

Bu programları kapatmak için şu yolları izliyoruz:

  1. Bilgisayarın Görev Yöneticisine giriyoruz.
  2. Görev yöneticisine girmek için bir çok yol vardır ama en kolayı CTRL+SHIFT+ESC tuşlarına aynı anda basmaktır. Girdiğinizde aşağıdaki gibi bir pencere karşılayacaktır sizi.
  1. Bu pencereden, en üste bulunan Başlangıç sekmesine tıklamalısınız.
  1. Sonrasında 2 numara ile gösterdiğim programları tek tek 3 numaradaki Devre dışı bırak butonu ile devre dışı bırakıyoruz.

Burada dikkat etmeniz gereken virüs programlarını ve driverları kapatmamanız. Kapatırsanız bilgisayarınız açıldığında bir takım sorunlarla karşılaşırsınız. Örneğin ses driverını devre dışı bırakırsanız, bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda bilgisayarınızın sesi çıkmayacaktır. Böyle bir sorun olursa tekrardan görev yöneticisine girmeli ve ilgili driverı bulup etkinleştirmelisiniz.

Nasıl anlayacağız hangisinin driver olduğunu? Bu durum her bilgisayara göre değişir. Listedeki program adlarını Google’da aratarak da bulabilirsiniz, ve yada adlarına bakarak da anlayabilirsiniz. Benim bilgisayarda şuan sadece bir tane driver olduğunu görüyorum oda Realtek HD Auto isimli driver, onu kesinlikle devre dışı bırakmıyorum. Onun dışında Avast virüs programı kullandığım için oda devre dışı değil, sonrasında Windows Security isimli program güvenlik için önemli olduğu için devre dışı değil, belirttiğim programlar dışında her şeyi devre dışı bırakabilirsiniz. Bunlar bilgisayarınızı yavaşlatan programlardır.

Burada yapılan olay bilgisayarınız açılırken daha hızlı açılmasını sağlamak. Bunu da bilgisayar açılırken birlikte açılan programları engelleyerek yapabiliriz.

3. Windows ipuçlarını ve püf noktalarını kapatın

Eğer bilgisayarınız da bir Windows 10 yüklü ise, Windows ipuçlarını ve püf noktalarını kapatmalısınızdır. Bunun nedeni Windows sizi izler ve yapmak isteyebileceğiniz şeyler hakkında size ipuçları sunar. Gördüğüm kadarı ile bu ipuçlarını kullanan sayısı %1 bile değildir. He yok ben kullanıyorum diyorsanız aşağıdaki adımları yapmanıza gerek yok. Ama kullanmıyorum diyorsanız, bu özelliğin çalışması bilgisayarınızı yavaşlatacaktır. Kapatmak içi ise şu adımları uyguluyoruz.

  1. Sol altta bulunan Windows logosuna tıklıyoruz.
  2. Sonra açılan alandan sol taraftaki çark şekline tıklıyoruz. (Ayarlara giriyoruz)
  3. Açılan pencereden sistem yazısına tıklıyoruz.
  4. Sonrasında sol menüden bildirimler ve eylemler yazısına tıklıyoruz.
  5. Sonrasında sağ tarafta bir alan açılacaktır, buradan Windows kullanırken ipuçları, bilgiler ve önerileri alın yazısının başındaki tik işaretini kaldırmanız yeterlidir.
  6. Yapamayanlar için, aşağıdaki resim üzerindeki adımları uygulayarak da yapabilirsiniz.

Bu sayede bilgisayarınızı bir nebzede olsun gereksiz şeylerle yoran bir özelliği kapatmış olduk. Dilerseniz bir sonraki adıma geçelim.

4. OneDrive’ın senkronizasyonunu engelleyin

Windows 10 kullanıyorsanız otomatik olarak önceden yüklenmiş OneDrive uygulamasını görürsünüz. Bu program bilgisayarınızı yedek almak için vardır. Sürekli olarak bilgilerinizi kendi sunucularına kopyalar. Bu sayede bilgisayarınızın başına bir şey gelirse buradan dosyalarınıza erişebilirsiniz. Ama sorun şudur ki sürekli olarak senkronizasyon yapmak (Yedek almak) bilgisayarınızı yavaşlatır. Bunu kapatarak bilgisayarı hızlandırabilirsiniz.

  1. Senkronizasyonu kapatmak için öncelikle sağ en alttaki bulut şeklinde OneDrive logosunu bulmalısınız.
  1. Sonrasında bu bulut şeklindeki logoya sağ tıklamalısınız.
  2. Açılan pencereden alttaki diğer yazısına tıklıyoruz.
  3. Tekrardan açılan pencereden Eşitlemeyi duraklat yazısına tıklayarak senkronizasyonu durduruyoruz.

Bu adımda ise OneDrive engelinden kurtularak bilgisayar hızlandırma işleminin bir adımını daha bitirmiş olduk.

5. Arama dizinlemeyi kapatın

Bilgisayar hızlandırma işlemi için yapılması gereken bir diğer şeyde aramalarda kullanılan dizinleme özelliğinin kapatılmasıdır. Arama dizinleme nedir, biraz ondan bahsetmek gerekirsek. Arama dizinleme bilgisayarımızda kullandığımız arama alanının daha hızlı çalışmasını sağlayan bir özelliktir. Bilgisayar arama yapacağınız şeyleri belirleyerek bunları ayrı bir yerde depolar ve bu sayede arama yaptığınız dosyaları anında bulursunuz. Bunu kapatmak bilgisayar içinde yaptığınız aramaların hızını azaltacaktır. Ama genel itibari ile bilgisayarınızın hızını artıracaktır. Çok fazla arama özelliğini kullanmıyorsanız ve yada bir SSD’niz varsa bilgisayarınızda, kesinlikle bu yöntemi uygulamalısınız. Bu sayede hem depolamadan kar edecek, hemde bilgisayarınız hızlanacaktır. Nasıl yapılıra gelirsek;

  1. Öncelikle Windows arama yerine services.msc yazıp Enter’a basın.
  2. Hizmetler penceresi sizi karşılayacaktır.
  3. Buradan Windows Search alanını bulun.(Birine tıklayın bir kere w’a basın sonra aşağı inin)
  1. Bulduktan sonra 2’kere üzerine tıklayın.
  2. Açılan pencereden Hizmet durumunun altındaki Durdur yazısına tıklayın.
  3. Sonrasında bilgisayarınızı yeniden başlatmalısınız. Açıldığında farkı azda olsa hissetmeniz gerekir.

Arama alanındaki dizinleme olayını durduktan sonra bilgisayarımız daha da hızlanması gerekir. Bunun sonucunda da arama alanının yavaşladığını göreceksiniz. Bu durum canınızı sıkarsa 5. adıma kadar tekrardan adımları uygulayarak, en sonunda durduğumuz şeyi çalıştır diyerek, tekrardan eski hale getirebilirsiniz. (Her yaptığımız işlemde bilgisayarı yeniden başlatmayı unutmamak gerek)

6. Sabit diskinizi temizleyin

Bilgisayarınızın hafızasını tamamen doldurmak ve yada %75’in üzerinde doldurmak bilgisayarınızı yavaşlatacaktır. Gereksiz dosyaları silmelisiniz. Ve yada bunu otomatik olarak yapan bir Windows özelliğinde yararlanabilirsiniz. Bu özelliği kullanmak için öncelikle Ayarlar>Sistem>Depolama alanına gitmeli ve en üsteki kapalı olan yeri açık konumuna getirebilirsiniz.

Bunu yaptığınızda, Windows bilgisayarınızı sürekli izler ve artık gerekmeyen eski gereksiz dosyaları siler, bir ay içinde değiştirilmemiş, indirilenler klasöründeki dosyaları ve geri dönüşüm kutusunu düzenli aralıklarla temizler. Ayrıca bu özelliği istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. En basitinden, Akıllı depolamayı yapılandır veya şimdi çalıştır yazısına tıklayarak, geçici dosyaların hangi aralıklarla silineceğini belirleyebilirsiniz.

7. Kayıt Defterinizi Temizleyin

Her bilgisayarda bir kayıt defteri vardır. Bu defter her yaptığımız işlemin ayak izleridir. Zaman içinde bu izler çoğalarak bilgisayarınızda yavaşlamalara neden olmaktadır. Bunun için bilgisayarımızın kayıt defterini zaman zaman silmeniz bilgisayarınızı hızlandıracaktır. Şimdi gelelim kayıt defteri dediğimiz bu şeyi nasıl sileceğimize. Öncelikle bunun için, bilgisayar hızlandırma programı olarak tanımladığım Auslogics Registry Cleaner isimli bir programdan faydalanıyoruz. Bu program sayesinde kayıt defterinizi silebileceksiniz. Üstelik ücretsiz.

Auslogics Registry Cleaner ile kayıt defterini silmek için öncelikle buradan programı indiriyoruz. İndirdiğimiz programı next next diyerek kuruyoruz. Sonrasında aşağıdaki gibi bir pencere sizi karşılayacaktır. Ekranın sol tarafında, temizlemek istediğiniz Kayıt defteri türlerini seçebilirsiniz. Örneğin: Dosya İlişkileri, İnternet veya Yazı Tipleri vb. Ben hepsini işaretler geçerim.

Sonra, kayıt defterinde sorun taraması yapın. Bunu yapmak için “Şimdi Tara”(Scan Now) yı tıklayın ve gelen açılır menüden, Tara (Scan) öğesini seçin. Bu, ilk olarak bulduğu Kayıt Defteri sorunlarını incelemenizi sağlar. Bunun yerine “Tara ve Onar” (Scan and Repair) ı seçerseniz, kontrol etmeden düzeltmeleri yapar.

Bu sayede kayıt defterini adam ettikten sonra pc hızlandırma adımlarına devam ediyoruz.

Unutmadan bu işlemleri yapacak En İyi Bilgisayar Temizleme Programları isimli yazımıza da bir göz atmanızı öneririz.

8. Gölgeleri, animasyonları ve görsel efektleri devre dışı bırakın

Bilgisayar hızlandırma yöntemlerinin 8. sinde ise gölgeleri, animasyonları ve görsel efektleri kapatarak bilgisayarınızı bir nebzede olsun hızlandıracağız. Bu yöntem yeni bilgisayarlarda çok fazla etki yapmayacaktır ama eski bilgisayarlarda hız artışı gözlemlenir. Gölgeleri, animasyonları ve efektleri kapatmak için şu adımları uygulamanız gerekir;

  1. Arama kutusuna sysdm.cpl yazın ve Enter’a basın.
  2. Sistem özellikleri açılacaktır.
  3. Yukarıdan gelişmiş sekmesine tıklayın sonra , performans alanındaki ayarlara tıklayın. Performans seçenekleri penceresi açılacaktır.
  4. Çeşitli animasyonlar ve özel efektler listesi göreceksiniz.
  5. Buradan minimun tutacak şekilde efektleri, animasyonları kapatmalısınız.
  6. Yada en iyi performans için ayarla seçeneğini işaretleyip Uygula diyerek çıkış yapabilirsiniz.

Adımlarımız bu kadardır bilgisayar hızlandırma bu yönteminde grafiklerinizi minimum tutarak bilgisayarınızın performansını artırmış olduk.

9. Gereksiz Programları Bilgisayardan Kaldırın

Bilgisayarınızı yavaşlatan şeylerden biride fazla program yüklemenizdir. Bilgisayarınızda bulunan gereksiz gördüğünüz, kullanmadığınız programları kaldırmak bilgisayarınızın üzerindeki yükü azaltacaktır. Gereksiz programları şu şekilde kaldırırız.

  1. Windows arama yerine denetim masası yazıyoruz ve Enter’a basıyoruz.
  2. Gelen pencerede Programlar yazısının altındaki Program kaldır yazısına tıklıyoruz. Aşağıdaki gibi bir alan gelecektir.

Buradan önceden yüklediğimiz kullanmadığımız programları üstüne tıkladıktan sonra yukarıdaki kaldır butonuna basarak kaldırıyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise driver’ları silmemek. Sadece sonradan yüklediğiniz programları silmelisiniz. Örneğin bir kaç tane tarayıcı kullanıyorsanız birini kaldırabilirsiniz.

10. Güncellemeleri yapın

Bilgisayarınıza kullanmadıysanız eğer, o kendi kendine güncelleme yapıyordur. Ama eğer güncellemeler kapalı ise güncellemeleri yapmanız son derece önemlidir. Bu gerek güvenlik açısında gerekse performansa dair yapılan son düzenlemeleri almak açısında son derece önemlidir. Bu bilgisayar hızını artıracaktır.

Güncellemelerinizi açmak için ise Başlat>Ayarlar>Güncelleştirme ve Güvenlik sekmesinden güncelleştirmeleri kontrol edebilir, kapalıysa açabilirsiniz.

11. Performans İzleyicisinden yardım alın

Windows 10’da Performans İzleyicisi adı verilen ve diğer şeylerin yanı sıra, bilgisayarınız hakkında ayrıntılı bir performans raporu oluşturabilen, tüm sistem ve performans sorunlarını ayrıntılandırabilen ve düzeltmeler önerebilecek harika bir araç vardır.

Raporu almak için arama kutusuna perfmon / report yazıp Enter tuşuna basın.

Bir kaç dakika içinde sisteminizin ayrıntılı bir raporunu size sunacaktır.

Burada sorun olup olmadığını başındaki renklere bakarak da anlayabilirsiniz. Yeşil, Çok iyi Sarı, Ortalama Kırmızı ise acilen bakım yapılması gerektiği anlamına gelir. Bu raporla birlikte hem yazılımınızın durumunu hemde donanımızın durumunu öğrenebilirsiniz.

12. Virüs Taraması Yapın

Bilgisayarı yavaşlatacak virüsler bulaşmış olabilir. Bu virüsler bilgisayarınıza internette gezerken bulaşabilir. Bu yüzden bilgisayarı virüslerden temizlemek bilgisayarı hızlandırır. Bunun için çeşitli virüs programlarından faydalanabilirsiniz. Size önerim avast programıdır. Bilgisayarı yormayan hafif bir virüs temizleme yazılımıdır. Ayrıca bilgisayarı temizlemek adına yardımcı programlarda işinizi görecektir. (Bkz: En İyi Bilgisayar Temizleme Programları – Bilgisayarınızı Hızlandırın)

 13. Daha Fazla RAM Ekleyin

Bilgisayarınıza yukarıda ki verdiğimiz bütün bilgisayar hızlandırma yöntemlerini yaptınız ama işe yaramadıysa, yapacağınız 2 adet şey kalır geriye. Birincisi bilgisayara format atmaktır.(Bkz: Bilgisayara Format Atma – En Kolay Yol – Detaylı Rehber) İkincisi ise yeni donanımlar ekleyerek bilgisayarın gücünü artırmaktır.

Bu donanımların başında Ram’inizi yükseltmek bilgisayarı hızlandıracaktır.

14. Sabit diskinizi SSD ile değiştirin

HDD’nizi bir SSD ile değiştirmeniz, yapılan testlere göre bilgisayarı 10 kat daha fazla hızlandırmıştır.

Buraya kadar yapılan işlemlerden sonrasında istediğiniz derecede bir hız ile karşılaşmadıysanız eğer format atmak bilgisayarınızı eski haline getirecektir. Bunun için hazırladığımız Bilgisayara Fotmat atmak isimli rehberimizi okuyarak bilgisayarınıza format atabilir, bilgisayarınızı hızlandırabilirsiniz.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar