Kaydol
Giriş Yap
Parolanızı mı unuttunuz

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Üzgünüz, gönderi ekleme izniniz yok.

Vertical Sync Nedir ?

Oyunlarda gördüğümüz bu teknolojinin adı İngilizce bulunan “vertical”  ve “synchronization” kelimelerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkan vertical synchronization kelimesidir ve kısaltma olara Vsync kullanılır. Türkçemize “dikey senkronizasyon” olarak geçmiştir. Adından da anlaşılabileceği gibi dikey objelerin FPSe bağlı görüntü bozulmalarını engelliyor.

Vsync teknolojisinin geliştirilmesindeki en önemli neden ekran kartları ile monitörler arasında uyuşmazlık sorunlarıydı. Monitörlerin, ekran kartlarından aldığı veriler birbiri ile senkron olamıyordu. Bu sorunu çözmek için ekran kartı firmaları Vsync teknolojisini geliştirdiler.

yapay zeka destekli haber sitesi

Temelde yapılan, Ekran kartından gelen verinin FPS(Saniyedeki kare sayısı) değerini monitörün gösterebildiği Hz değerine eşitlemektir.

Vsync Nasıl Çalışır ?

Az önce belirttiğimiz gibi ekran kartının ürettiği FPS değeri, monitörün gösterebileceğinden fazla olduğunda ekranda yırtılmalar meydana gelir. Vsync bu yırtılmaları, ekran kartından gelen FPS miktarını monitör yenileme hızına eşitler. Bu eşitlemeyi, monitör 60 Hz o zaman 60 üzerinde gelen FPS değerinin fazlalığını atayım 60 FPS göndereyim şeklinde basitçe yapmıyor. Monitörden, görüntü tazeleme döngüsü bitiş sinyalini aldıktan sonra bir sonraki 60 FPS veriyi gönderiyor.

Sonuç olarak 60 Hz monitörünüz var ise Vsync açık iken monitörünüze tam olarak 60 FPS veri akışı yapılır. Peki bütün bu kırılmaları çözdüğüne göre Vsync modunu sürekli açık bırakmalı mıyız ? Hayır. Vsync sadece ekran kartınız, monitörünüzün yenileme hızından daha fazla FPS üretebiliyor ise kullanılmalıdır. Ekran kartınız, monitörünüzün yenileme hızından daha az FPS üretiyor ise Vsync modunu açık bırakmak FPS değerinizi  %50 oranında aşağıya çekecektir.

Daha iyi anlamak için örnek vermemiz gerekirse, 60 Hz yenileme hızında bir monitörünüz ve 55 FPS üretebilen bir ekran kartınız olsun. VSync modu etkinken, üstte belirttiğimiz gibi grafik kartınızın yeni kareler oluşturmadan önce monitörünüzden gelen sinyali beklemesi gerekir. Diyelim ki ilk kare ekranda gösteriliyor. Grafik kartınız bu arada bir sonraki kareyi 55 FPS hızında oluşturuyor fakat monitörünüzün yenileme hızından biraz daha yavaş bir şekilde oluşturuyor. Monitör, ilk kareyi görüntülemeyi bitirdiğinde, bir sonraki kare için hazır olduğu sinyalini gönderir fakat ekran kartı henüz bir sonraki 60 FPS kareyi tamamlayamadığı için arabellekte tamamlanmış olarak bulunan tek kare, o an ekranda halihazırda görüntülenen kare olduğundan, monitör o kareyi görüntülemeye devam eder ve yenileme döngüsünü yeniden başlatır.  Birkaç mili saniye sonra görüntü hazır bile olsa, ekran kartı bir sonraki görüntüyü göndermek için monitörden gelecek olan sinyali beklemelidir. Her iki sinyal döngüsünde bir kare değiştiği için, 55 FPS almanız gerekirken , 30 FPS aldığınız anlamına gelir. Bunun gibi halihazırda monitörün yenileme hızından daha düşük FPS üreten bir kartınız var ise Vsync modunun kullanılması, almanız gereken FPS miktarından daha azını almanızla sonuçlanacaktır.

Vsync vs G-Sync ve FreeSync

G-Sync Nvidia, FreeSync AMD tarafından geliştirilen iki farklı senkronizasyon teknolojisidir. Çalışma şekilleri farklı olmak ile birlikte, Vsync ile aynı işi yapmaktadırlar. Vsync, ekran kartı üzerinden senkronizasyon yapar iken, G-Sync ve FreeSync bu işlemi monitör üzerinden yapmaktadır. Bu teknolojiler monitör üzerinden senkron yaptığı için, monitörünüzün bu teknolojileri desteklemesi gerekmektedir.

Basitçe açıklamak gerekirse, Vsyncnin tam tersini yaparak yani monitörünüzün yenileme hızını, ekran kartınızdan gelen FPS değerine eşitleyerek yırtılmaların önüne geçerler. Monitörünüz 60 Hz ve ekran kartınız 55 fps üretebiliyor ise monitörünüzün yenileme hızını 55 Hz çekerek sorunu çözer. Burada değinmemiz gereken nokta, monitörünüz 60 Hz iken 150 FPS veri gelirse, monitörünüzü 150 Hz yapamayacağı için gelen FPS miktarını düşürür yani yüksek FPS değerleri için Vsync gibi çalışırken daha düşük FPS değerlerinde Vsyncnin dezavantajını bertaraf etmektedir.

Monitörünüz, Gsync veya Freesync destekliyor ise Vsync yerine bu teknolojileri tercih etmeniz daha doğru bir hamle olacaktır.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar