İnterneti kullanırken şirketlerin bilgilerinizi gizlice almanın en önemli yollarından biri de tarayıcınızdır. Hiçbir VPN size yardımcı olamaz.
Peki hangi bilgileriniz sizden habersiz alınıyor? İnternet tarayıcının sizin hakkınızda topladığı 10 bilgiye yakından bir göz atacağız. Sonrasında ise hangi bilgilerinizin toplandığını görebilmeniz için bir web sitesi önerisinde bulunacağız. Bu web sitesinden internet tarayıcıların topladığı verileri görebilirsiniz.
İçindekiler
1. Donanım ve Yazılım
Tarayıcınız donanım ve yazılımınız hakkında bilgi toplar.
Yazılım olarak tarayıcınız; işletim sisteminizi, IP adresinizi, tarayıcıyı ve tarayıcı eklentilerini bilir. Donanım açısından ise internet tarayıcınız; CPU, GPU ve piliniz hakkında bilgi toplar.
Tarayıcınızın sızdırdığı donanım ve yazılım verilerinin miktarını kısıtlamak için NoScript gibi gizlilik odaklı bir eklenti kullanabilirsiniz.
2. Bağlantı Bilgileri
Tarayıcınız ayrıca internete bağlandığınız modemin ismine kadar her şeyi bilir. Buna İp adresinizde dahildir.
3. Coğrafi Konum
Bir web sitesi, GPS koordinatlarınıza erişim izni vermemiş olsanız bile konumunuzu doğru bir şekilde tahmin edebilir. Bunun yerine Google’ın GeoLocation API’sını kullanabilir. İnternet’e bir mobil cihazdaki bir tarayıcıdan erişiyor olsanız bile, 60 km hata payı ile sizin yerinizi görecektir.
Tarayıcınızın konum bilgilerini sızdırmasını önlemek için bir web proxy kullanabilirsiniz. Birçok ücretsiz seçenek mevcuttur.
Tarayıcıların Google GeoLocation gibi hizmetleri kullanmasını durdurmak için JavaScript’i devre dışı bırakmanız gerekir. Yine, NoScript gibi eklentiler sizin için otomatik olarak bunu yapabilir.
4. Tarayıcı Geçmişi
Tarayıcınızın hakkınızda topladığı en iyi bilinen bilgiler tarama geçmişinizdir.
Tabii ki, tarama geçmişinizi silebilirsiniz. Ama o zaman bile, aslında gerçekten silinmez. Örneğin, 2018’in ortalarında, Google’ın, bu tarama geçmişi verilerini sakladığı ortaya çıkmıştır.
5. Fare Hareketleri
Tarayıcı üzerinde mouse hareketlerinizi web siteleri görebilirler. Bundandır ki buna göre reklam yerleşimi yapılır. En çok gezilen yerlere reklam yerleştirilerek sizin ona tıklamanız istenir.
6. Cihazınızın Yönü
Bugünlerde birçok akıllı telefon monte edilmiş jiroskoplarla geliyor. Fitness izleme uygulamalarında ve benzer hareket tabanlı hizmetlerde kullanılıyor bu jiroskoplar.
Bu verilere tarayıcınızda erişebilir ve toplayabilir. Cihazınızı bir jiroskop ile, pusulaya çevirirsiniz. Bu yüzden pusula uygulamaları doğru çalışır telefonlarda. Pusula uygulamasının eriştiği gibi tarayıcılarda jiroskop bilgilerine erişir.
En ürkütücüsü ise; eğer telefon cebinizde ise cebinizde olduğunu bu jireskoplar ile tahmin edebilirler.
7. Sosyal Medya Girişleri
Tarayıcınız, internette’e gezinirken hangi sosyal ağlarda oturum açtığınız hakkında bilgi toplar. Bu bir çok reklam stratejisinde oldukça önemlidir.
8. Yazı Tipleri ve Dil
Tarayıcınız cihazınızda hangi yazı fontlarının yüklü olduğunu ve işletim sisteminizin sürümüne kadar görebilir.
9. Görüntü Verileri
İnternet tarayıcınızı kullanarak bir resim yüklediğinizde, resim hakkında bilgi edinmek için dosyanın meta verilerini tarar.
Meta veriler; fotoğraf çekilen yerin konumu, görüntü çözünürlüğü, dosyanın teknik özellikleri ve hatta fotoğraf çekerken kullandığınız kamera modeli gibi bilgileri içerir.
10. Teknik Bilgiler
Yukarıda bahsettiğimiz bilgilere ek olarak, tarayıcınız internete’e girme şekliniz hakkında çok miktarda teknik veri toplar.
Bu veriler genellikle ekran boyutunuz gibi verilerdir.
Tarayıcının Hangi Verileri Topladığını Kontrol Etme
Verilerinizin büyük bir kısmı potansiyel olarak risk altında olduğundan, her seferinde bir denetim yapmak akıllıca olacaktır. Tarayıcıların sizin hakkınızda hangi bilgileri topladığını aşağıdaki verdiğimiz online siteden görebilirsiniz.
1. Webkay
Webkay bir test sitesidir. Hakkınızda toplanan bilgileri siteye girer girmez size gösterecektir. Site ingilizce olduğu için öncelikle çevirmeniz gerekecek bunu yapmak için:
Bilgisayardan giriyorsanız sağ tıklayın ve türkçeye çevir deyin. Telefondan giriyorsanız sağ üst köşeden üç noktaya tıklayın ve çevir yazısına tıklayın. (Google Chrome İçin)
Yorum Yap