Ölü pikselin ne olduğuna geçmeden önce piksel ne olduğu kısaca kavramak gerekmektedir. Tanım olarak piksel en küçük görüntü birimidir. Bilgisayar ekranlarının boyutları aslında bize gösterebildiği pikseli söylemektedir. Örneğin 1080p yani 1920×1080 boyutundaki bir monitörün bize anlatmak isteği yatay ve dikey eksen üzerindeki piksel sayılarıdır. 1080P bir monitör 1920×1080 yani 2,073,600 piksel içermektedir. Pikselin daha ayrıntılı anlatımı için piksel nedir yazımıza bakmanızda fayda var.
Ölü Piksel Nedir?
Ölü piksel, bir pikseli oluşturan RGB yani kırmızı, yeşil ve mavi alt piksellerinin(sub-pixel) tamamının kapatıldığı pikseldir. Ölü piksel genelde siyah bir nokta oluşturur. Aşağıdaki her bir kutu bir pikseli ifade etmektedir.
Fark ettiğiniz üzere yukarıda gösterilen resimde bir siyah nokta ve bir kırmızı nokta bulunmaktadır. Kırmızı nokta sıkışmış pikseli ifade etmektedir. Sıkışmış pikseller her zaman tek renk olarak gözükürler ve düzeltilme ihtimali bulunmaktadır. Siyah nokta ise ölü pikseli gösterir ve buna ek olarak hot pixel adı verilen ve her zaman beyaz rengi gösteren bir ölü piksel türü daha vardır. Ölü piksel, o pikselin artık işlevini yerine getirememesi, o pikselin elektrik alamaması anlamına gelir. Genelde ölü piksel sorunları düzeltilemezler. Ölü pikseller çoğunlukla üretim hatasından kaynaklanmakla beraber taşınma esnasında ekranın aldığı darbe ile de oluşabilmektedir.
Sıkışmış ya da ölü pikseli saptamanın en hızlı ve kolay yolu ekranı tek bir renk haline getirip incelemektir. Bizim yapmış olduğumuz uygulama ile kolayca ölü pikselleri fark edebilirsiniz ama siz yine de başlamadan önce ekranınızı hafif nemli bir bez ile ya da gözlük temizleme suyu ve mendili ile temizleyin. Bazen inatçı bir leke ölü piksel gibi kamufle olabilir.
Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır?
Sizin için hazırladığımız ölü piksel testi uygulaması ile kolayca test edebilirsiniz. Ölü piksel test aracımızda da belirttiğimiz gibi teste başlamadan önce ekranınızı güzelce temizlemelisiniz. Ardından ister Tam Ekran Yap butonuna tıklayarak veyahut klavye üzerinden F11 tuşuna basarak sayfayı tam ekran moduna geçirmelisiniz.
Piksel test aracımız size siyah, beyaz, mavi, yeşil ve kırmızı olmak üzere 5 farklı renkte sayfadan geçirecektir. Fare topunu aşağı doğru kaydırarak renkler arasında geçiş yapabilirsiniz. Bütün renklerde ekranınızda siyah bir nokta var ise ölü piksel, farklı renkte bir piksel var ise (Kırmızı arkaplanda mavi nokta gibi) sıkışmış pikseliniz var demektir. Testi tamamladıktan sonra Tam Ekrandan Çık butonuna basarak ya da klavye üzerinden F11 tuşuna basarak tam ekran modundan çıkabilirsiniz.
Ölü ya da sıkışmış pikselin varlığını ve yerini tespit ettiğimize göre nasıl düzeltileceği konusuna geçebiliriz.
Ölü Piksel Nasıl Düzeltilir?
Ölü piksel testini yaptıktan sonra artık düzeltmeye başlayabiliriz. Sizin için sunduğumuz ölü piksel düzeltme aracı ile sıkışmış piksellerinizi ve çok düşük bir şansla da olsa ölü pikselinizi düzeltebilirsiniz. Yapmanız gereken ilk şey ölü piksel düzeltme aracı sayfasının en altına inip Başlat butonuna tıklamaktır.
Başlat butonuna tıkladıktan sonra açılan sayfada hareket ettirebileceğiniz çekmeyen televizyon kanalına benzeyen karıncalanan bir kutucuk göreceksiniz. Ölü pikselin olduğu yere bu kutucuğu sürükleyin. Bundan sonra yapmanız gereken tek şey beklemektir. Ölü piksel düzeltme uygulaması sayfasından çıkmamanız çok önemli olmakla beraber beklemeniz gereken süre bir hayli kritik öneme sahiptir. Kutucuk ölü pikselin üzerinde kalacak şekilde kesintisiz en az yarım saat beklemelidir. Yarım saat içinde düzelmez ise tekrardan süreyi arttırarak denenmelidir. Genelde kesintisiz 12 saat bekledikten sonra düzelmez ise muhtemelen o piksel tamamen hatalıdır ve düzeltilemez.
Önemle belirtmemiz gereken bir hususta riski olmamakla beraber, ölü piksel düzeltme aracının kesin bir garantisi bulunmamaktadır.
Yorum Yap