Kaydol
Giriş Yap
Parolanızı mı unuttunuz

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Üzgünüz, gönderi ekleme izniniz yok.

Piksel Nedir?

İngilizcesi Pixel olarak kelimenin kökeni pix ve el hecelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Pix, pictures (resimler) kelimesinin kısaltılmış hali olan pics kısaltmasından gelir, el ise elementin kısaltmasıdır. Yani resim elemanı olarak çevirebiliriz. Pixel, grafik ve web tasarım dünyasında px olarak kısaltılmıştır ve yaklaşık 0.26mm ye denk bir ölçme birimidir.

Pikselin kelime anlamının nereden geldiğini öğrendiğimize göre piksel nedir sorunun cevabına geçebiliriz. Piksel, telefon, tablet, bilgisayar ekranı, televizyon gibi aletlerin ekranında kullanılan yani dijital görüntülemedeki en küçük görüntüleme birimidir.

yapay zeka destekli haber sitesi

Ekran Çözünürlüğünde Piksel

720P, 1080P, 4K gibi terimleri teknoloji ile uğraşan herkes duymuştur. Bu terimlerin temeli aslında ekranda bulunan piksel sayısının karşılığıdır. Örnek olarak 1080P , 1920×1080 yani yatayda 1920 piksel dikeyde 1080 piksel bulunan ekranın çözünürlüğünü temsil etmektedir.  Ekranın piksel sayısı yani çözünürlüğü arttıkça orjinale yakınlığı bir o kadar artmaktadır. Burada belirtmemiz gereken nokta 1080 dikeyde bulunan piksel sayısını belirtir ama P harfi piksel yerine geçmez. P harfi ‘progressive scan’ yani devamlı tarama kelimesinin kısaltılmışıdır. 1080P görüntü ile 1080i (interlaced scan) aynı çözünürlükte iki görüntü olmakla beraber tarama yöntemleri farklıdır. Aşağıdaki videodan tarama yöntemlerinin farklarını öğrenebilirsiniz.

1280 x 720 : 720P – HD

1920 x 1080 : 1080P – Full HD

3840 x 2160 : 2160P – 4K

Günümüzde en yaygın olarak kullanılan çözünürlük değerleri bunlardır. Her ne kadar çözünürlük artsa bile kalite algısının artacağı anlamına gelmemektedir. Donanım özellikleri de büyük rol oynamaktadır. Bazı ekranlar soluk, bazı ekranlar daha canlı renklere sahip olabilmektedir. Bu çözünürlük ile alakalı değil ekran donanımı ile alakalı bir durumdur.

Megapiksel

Günümüzde özellik kameraların çözünürlüğünü belirtmek için kullanılan megapiksel, bir milyon piksele denktir.  Örnek vermek gerekirsek 2048 x 1536 piksel kullanan bir görüntü 3.145.728 piksele denk olmakla beraber, kamera özelliklerine 2048×1536 piksel olarak değil de sonucu olan 3.145.728 pikselin yaklaşık yuvarlaması olan 3.2 MP(Megapiksel) olarak geçer. Bu örnekte olduğu gibi piksel belirtirken 3.2 MP gibi tek bir sayı kullanılabilirken aynı zamanda 2048×1536 şeklinde çiftli halinde de belirtilebilir ve ikisi de aynı anlama gelir.

DPI (Dots per inch) ve PPI (Pixels per inch)

DPI ve PPI birbirinin yerine kullanılabiliyor olsa da, kullanıldıkları sektörler ve eşdeğer sayıları farklıdır. PPI, piksel hassasiyeti olarak dilimize geçen, piksel/inç oranını belirten bir terimdir ve 1 inç(2.54 cm) başına düşen piksel sayısını ifade eder. PPI değeri arttıkça yani inç başına düşen piksel sayısı arttıkça hassasiyet bir o kadar artar ve görüntü daha net algılanır.

DPI ise daha çok baskı tekniklerinde kullanılan inç başına nokta anlamına gelmektedir. PPI gibi çözünürlük arttıkça görüntü kalitesi de artar. Örnek olarak 600DPI (600×600 DPI) bir görüntü en ve boyunda her inç için 600 nokta ile taranmış olduğunu belirtir. Özetlemek gerekirse PPI görüntünün giriş çözünürlüğünü, DPI görüntünün çıkış çözünürlüğünü tanımlamada kullanılır.

Alt Pikseller (Sub-Pixels)

Her ne kadar görüntü elemanın en küçük birimi pikseller olsa da pikseller de 3lü ya da 4lü gruplarda bulunan alt piksellerden oluşur. 3lü ve 4lü gruplar RGB, BGR,RGBY ve RGBW olarak sınıflandırılabilir. R,G,B harfleri sırasıyla red, green, blue yani kırmızı, yeşil ve mavi renklerini temsil ederken, Y harfi sarıyı(Yellow), W harfi beyazı(White) temsil eder. Ek olarak CMYK türü de bulunmakla beraber Alt piksel yerine renk spektrumu ile alakalı bir durum olarak karşımıza çıkar. RGB daha çok grafik tasarımı, web tasarımı gibi dijital işlerde kullanılırken, CMYK baskı sektöründe kullanılır.

RGB

RGB ( Kırmızı, yeşil ve mavi) dijital grafiklerdeki renk spektrumudur. Temelinde renkleri ışıkla açarak diğer renkler elde edilir. 3 renkte eşit yoğunlukta kullanılırsa beyaz rengi elde edilir. Bilgisayar ekranlarında RGB kullanılmaktadır. Ölü piksel, genellikle RGB alt piksellerinin çalışmaması sonucu ortaya çıkan bir sorundur. Ölü piksel yazımıza giderek ölü piksel hakkında daha fazla bilgi edebilir, ölü piksel testi yapabilir ve ölü piksel düzeltme aracı ile ölü piksellerinizi düzeltebilirsiniz.

CMYK

CMYK ( Camgöbeği(Turkuaz olarak alabiliriz), Fuşya(Magenta), Sarı ve Key/Siyah), baskı makineleri için kullanılan renk spektrumudur. Bütün renkler say beyaz olarak başlar ve her mürekkep katmanı beyaz rengin parlaklığını azaltarak diğer renkleri elde eder. Bütün renkler birbirine karıştırılırsa, RGB’den zıt olarak saf siyah renk elde edilir.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar